Антонівський міст остаточно “втомився”, а понтони замість Каховського мосту в ЗСУ під вогневим контролем – ОК “Південь” (Відео)

Наразі на півдні і залізничний міст через Дніпро не придатний для використання

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська і начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк обговорили, чи можуть нині використовувати для перекидання живої сили та техніки Антонівський і Каховський мости.

Читайте також: ЗСУ влучили в Антонівський міст, коли по ньому рухалася колона рашистських автівок з боєприпасами – Хлань

“Нині бачимо, що Антонівський міст є, але його використання недоцільне і неможливе. Те, що вони роблять зараз, це намагаються потрошку просувати легкові автомобілі, за допомогою яких евакуюють на лівий берег намародерене майно і свої дорогоцінні життя, якщо мовиться про колаборантів і гауляйтерів, які пішли на співпрацю з окупантами, і про вище військове керівництво окупаційних військ, які намагаються все ж таки залишитися на лівому березі Дніпра, щоб не бути затиснутими між Силами оборони півдня і правим берегом без можливості переправитися”, – розповідає Гуменюк.

Речниця зауважує, що робота над мостами – важка.

“Робота непроста в тому сенсі, що ми не руйнуємо інфраструктуру так, щоб це було варварським способом. Ми усвідомлюємо, що нам ще там жити і наздоганяти ворога і його нищити, тому нам необхідно зробити все, щоб ворог не міг використати ці транспортні артерії для підтягування своїх сил, а ми потім змогли ними скористатися за певних умов для того, щоб наздогнати і вичавити його звідти”, – сказала Гуменюк.

Речниця також розповіла, у якому стані Каховський міст і чи може ворог використовувати ще якісь шляхи сполучення на півдні.

“Наразі і залізничний міст через Дніпро не придатний для використання, вони не можуть підтягувати ешелони. І міст на Каховській ГЕС теж дуже суттєво пошкоджений. Його відновлення дуже проблематичне і те, що вони намагаються заливати дірки бетоном, цього не достатньо, оскільки міст – дуже важка конструкція, непроста в інженерному сенсі, оскільки там має бути враховано дуже багато елементів інженерки. І вони не можуть це реанімувати, вони намагаються обманювати себе і спільноту, для того, щоб створити картинку пропагандистських каналів, але проїзди в прискореному ритмі полегшених вантажівок не рятують ситуацію”, – пояснює Гуменюк.

І додає: “Ми бачимо, що вони вишукують альтернативні способи, зокрема і налагодження понтонних переправ, але ця потужність не відповідає тим потребам, які вони мають. Якщо їм треба підтягнути близько 70-100 одиниць військової важкої техніки та ще й спорядженої боєкомплектами, то для цього використовувати пороми і понтони дуже важко. І, крім того, нагадаємо, що ми ж тримаємо все під вогневим контролем. І такі альтернативні засоби теж”.

Дивіться повне інтерв’ю з начальницею об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *