Архієпископ Вільнюський: покласти край російській агресії в Україні

«Ми закликаємо очільників народів та міжнародної спільноти зробити все, що в їхніх силах, щоби покласти край нинішній війні, яка нищить життя і викликає невимовні страждання», — сказав голова Ради єпископських конференцій Європи (ССЕЕ).

Архієпископ Вільнюський сказав ці слова у четвер 20 жовтня 2022 р. пополудні, відкриваючи в Кракові європейський симпозіум про молодь під назвою «Встань! Христос тебе кличе». Захід організували Молодіжна комісія та Катехитична секція ССЕЕ разом із Краківською архідієцезією.

У Центрі Йоана Павла ІІ зустрілися 150 національних делегатів із п’яти душпастирських відділів: молодіжного, шкільного, університетського, катехетики і покликань, які представляють близько 30 європейських країн, включно з Україною та Білоруссю. Протягом найближчих трьох днів триватимуть дискусії про виклики для Європейського континенту, роздуми над християнською вірою в нинішньому світі. Буде також молитва і святкування в межах підготовки до Всесвітнього дня молоді в Лісабоні у 2023 році.

— Ми прибуваємо сюди, — сказав на відкритті симпозіуму архієпископ Ґінтарас Ґрушас, — із великою надією, але і з таким великим сумом у серці: коли ковід послабив свій хват і ми в кожній країні з оптимізмом дивилися в майбуття, в Україні вибухнула війна. Ми були переконані, що в Європі не буде більше війн, що ми будемо тільки читати про них у підручниках історії, — однак же укотре фантом влади і жадоба нечисленних призвели до війни.

Архієпископ Вільнюський перелічив усі сумні події, пережиті за останні два роки. Нагадав про масові міграції на кордонах Білорусі з Польщею, Литвою і Латвією, «використані у своєрідній гібридній війні як людські щити для дестабілізації того регіону і шантажування Європейського Союзу». Потім, у лютому 2022‑го, збройне вторгнення росії в Україну. Тепер енергетична криза: брак газу і його висока ціна кидають на коліна сім’ї, підприємства, виробництво і транспорт.

— Ми, єпископи Європи, — сказав архієпископ Ґінтарас, — надалі єднаємо наші голоси з голосом Папи, щоб замовкла зброя, було негайно покладено край війні і розпочато старання на благо миру.

Голова ССЕЕ нагадав, що, подібно як чимало інших єпископів та національних делегацій, він теж відвідував Україну, щоб виразити близькість і єднання християнських спільнот: «Ми близькі до всіх українців, а зокрема молодих людей у цей момент страху та непевності за майбутнє своє і країни», — запевнив митрополит Вільнюса.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *