Архієпископ Ґаллагер: свобода не є чимось очевидним. Використовуйте те, що маєте

Підсумки чотирирічної угоди з Китаєм не вражають; але Святий Престол хоче її поновити, вважаючи, що як вдасться добре співпрацювати з китайською владою у призначенні єпископів, то це допоможе обом сторонам у вирішенні інших питань.

Про це говорить глава папської дипломатії, архієпископ Пол Річард Ґалллагер, у другій частині інтерв’ю для єзуїтського часопису «Америка». Вона, зокрема, стосується відносин із Китаєм, порушення свободи совісті в Гонконгу та ситуації в Святій Землі — пише Vatican News.

Огляд першої частини інтерв’ю, в якій ідеться про візит Папи Франциска в Україну, можна прочитати тут.

 

Про угоду з Китаєм

Архієпископ Пол Ґалллагер визнає, що за угодою з Пекіном за чотири роки вдалося призначити лише шість єпископів. Очікування були більшими, але завадила пандемія коронавірусу, через що стали неможливими зустрічі двосторонніх делегацій. На запитання про конфіденційність угоди — що критикують багато азійських кардиналів і єпископів — архієпископ Ґаллагер пояснив це її тимчасовістю і можливістю покращення. Окрім того, два роки через пандемію не відбувалося жодної зустрічі делегацій, а також не було віртуальних контактів.

 

Обмеження релігійної свободи в Гонконзі

На запитання про обмеження релігійної свободи в Гонконзі, на що скаржився останнім часом єпископ Гонконгу Стівен Чоу, архієпископ Ґаллагер запевнив, що Святий Престол захищає релігійну свободу і заохочує католиків якнайкраще використовувати ту свободу, яку вони мають. Водночас він додав, що релігійна свобода сьогодні не є чимось очевидним. На цьому полі трапляється багато обмежень. Святий Престол прагне виправити цю ситуацію, зокрема, в Гонконзі, як і в інших місцях, — запевнив глава ватиканської дипломатії.

Кажучи про арешт 90-річного кардинала Йосифа Ченя, архієпископ Ґаллагер визнав, що це було несподіванкою, оскільки Святий Престол не знав про приналежність кардинала до організації, яка надає допомогу жертвам репресій після демократичних протестів у Гонконзі. Очевидно, владі це не сподобалося. «Ми сподіваємося, що це питання вдасться вирішити позитивно в найближчому майбутньому», — сказав архієпископ Ґаллагер.

 

Ситуація в Святій Землі

Описуючи ситуацію у Святій Землі, архієпископ зазначив, що вона дуже делікатна. Є інституційні недоліки з обох сторін і зростає безнадія серед молоді. Показовим прикладом цих проблем було вбивство молодої католицької журналістки Шерін Абу Аклех. Ватикан викликав у цій справі палестинського й ізраїльського послів. Архієпископ Ґаллагер наголошує на необхідності відновити участь у сприянні вирішенню конфлікту шляхом прямих переговорів двох держав і враховуючи міжнародний статус регіону. Глава ватиканської дипломатії визнав, що ключову роль у цьому мають відігравати США. Тому перед візитом президента Байдена на Близький Схід він розмовляв про це з американським послом.

 

 

https://credo.pro/2022/07/325701

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *