“Багато окупантів розбіглися по лісах і досі там сидять”: Гайдай оцінив, скільки часу може зайняти визволення Луганська (Відео)

Такого швидкого контрнаступу на Луганщині, як це було на Харківщині, вже не буде, вважає чільник області

У програмі “Час: Online” на “5 каналі” ведуча Марія Скібінська й голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай обговорили, скільки часу може зайняти визволення Луганська.

“Давайте не будемо розкривати всі плани наших військових, а враховуючи те, що все-таки закінчується 2022 рік і дуже багато супутників, які нам допомагають. Ми багато чого бачимо… Не хочу я бути Нострадамусом і говорити про те, що до кінця цього року, але протягом 3-4 місяців зайти в Луганськ можна. Але кардинальна відмінність українських військових від російської армії – це те, що наше командування переймається тим, щоб загиблих наших армійців було мінімально. Я впевнений, що якби було завтра завдання взяти Кремінну чи Сватове, то це б зробили. Але якою ціною”, – каже Гайдай.

“Якщо поставити на вагу визволення населеного пункту протягом двох діб ціною загибелі тисячі наших солдатів, і почекати три-чотири дні, навіть тиждень – і втрати будуть мінімальні, то вибір тут очевидний. Звісно, ми розуміємо, що краще почекаємо, ніж велика кількість наших бійців загине”, – додав він.

Гайдай також спрогнозував, де буде затримка під час деокупації Луганщини.

“На початку, бо в рашистів все-таки був час все позаміновувати. І друга більш менш-підготовлена в них лінія оборони – це та стара лінія розмежування, яка була до 24 лютого… І там у них міцні оборонні споруди, бо заливали бетоном. От там другий раз може бути затримка ЗСУ, бо все-таки територія дуже укріплена. Але віримо в ЗСУ і наше командування”, – каже чільник Луганщини.

Крім того, Гайдай оцінив, наскільки швидким буде наступ на Луганщині, як це було на Харківщині.

“Це війна, всяке може бути. Є плани, розкривати їх не буду. Але все ж таки це буде більш помірний наступ, ніж на Харківщині. На Харківщині була чудова операція, яка складалася з декількох частин: і з дезінформації, і декількох провокативних наступів на інших напрямках, і вичікування, коли ворог перекине свою техніку з однієї ділянки на іншу, звільняючи територію для просування ЗСУ. Це була чудово розроблена операція і вона чудово спрацювала. І коли вони вже посипалися, то розвідка йшла вперед просто подивитися, як там почуваються окупанти і в якій кількості вони перебувають у тому чи іншому населеному пункті, а там уже нікого нема. Йшли далі, підтягувалися основні війська, заходили в наступне село – і там рашистів уже нема. Тобто вони реально там бігли і зараз доволі небезпечні, бо багато окупантів розбіглися по лісах і досі там сидять, іноді сидять по групах у 20-30 бійців. Були навіть інциденти, коли розстрілювали машини на трасах, щоб елементарно забрати харчі. Тому вони зараз дуже небезпечні, бо голодні, озлоблені і зі зброєю”, – розповідає Гайдай.

“Тому такого швидкого контрнаступу на Луганщині, як це було на Харківщині, вже не буде, бо ті, хто повтікав з Харківщини, якраз до нас вони втекли і був у них час підготуватися до наступу ЗСУ”, – підсумував чільник Луганської ОВА.

Як повідомляв 5.UA, Гайдай заявив, що деокупація Луганщини офіційно розпочата: “ЗСУ вже підіймають український прапор”.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *