До волонтерського центру долучаються переселенці
Супи “Бандерівский”, “Байрактар”, Харчо та український борщ. 20 тисяч порцій сухих перших страв приготували волонтери Кропивницького. Харчі передають військовим і нужденним родинам, які, попри відсутність цивілізації, залишаються у своїх домівках у деокупованих населених пунктах. Процес виробництва бачили регіональні журналісти “5 каналу”.
Юна кухарка – 9-річна Софія – переселенка з Херсону. Вона вперше прийшла до волонтерського центру допомагати мамі готувати сухі супи. Дівчинка старанно розкладає по пакетиках бирки з назвами страв. Знає на пам’ять майже усі складники у харчовому пакунку.
“Сіль, ще картопля сушена, цибулька зелена також ще лавровий лист. Допомагаю захисникам складати їжу щоб вони кушали і були здорові”, – розповідає переселенка з Херсону Софія.
У “сухому” меню – вівсяний «Байрактар», гороховий, локшиновий, пшоняний, гречаний, рисовий супи та навіть Харчо. Також два види борщу – червоний і зелений. Складники для продукції волонтери закуповують за грантові кошти та пожертви небайдужих.
У кожному мікрорайоні Кропивницького працюють координатори: розвозять свіжі овочі по домівках волонтерів, там їх сушать у духовках, а потім звозять до центру. Раз на тиждень волонтери збираються, щоб їх розфасувати. Готові набори запаює переселенка з нещодавно деокупованого Лиману – Юлія Довгейко.
“Майже усе літо я ходила сюди фасувати, була на різних локаціях, і на запайці була і на спеціях стояла, тому все спробувала. Ми це робимо для наших захисників, це ми робимо для тих людей, у кого немає можливості приготувати нормальну їжу, тому що немає газу, як в моєму рідному місті, немає газу, світла, тому де людина буде готувати? А так цей пакетик засипав у кип’яток, 20 хвилин проварив і все готова перша страва”, – розповіла переселенка з Лиману Юлія Довгейко.
67-річна Лариса Нестеренко – переселенка з Маріуполя. За зміну пакує більш як сотню харчових наборів. Жінка почала волонтерити, тільки-но евакуювалася до Кропивницького, і не кидає справу, адже вірить, що це наближає її повернення додому.
Волонтерський центр “Годуємо патріотів” почав працювати з перших днів повномасштабного вторгнення. До цього в організаторів – досвід допомоги фронту ще з 2014 року.
“На даний час ми готуємо сухі борщі і супи для хлопців, які знаходяться на першій і на нульовій лінії, а також для населення, яке знаходиться на деокупованій території, де немає можливості нормально приготувати їсти. Ці борщі і супи котрі ми виготовляємо – вони ідуть 1 упаковка на 4 літри”, – розповіла співзасновниця спільноти “Годуємо патріотів” Олена Коряк.
До приготування сухих сумішей для супів долучилися понад триста людей. Працюють дуже швидко. За кілька годин під час зйомки сюжету розфасували близько 2 тисяч пакетиків складників для смачних страв.
Олексій Меркулов, Кропивницький, “5 канал”
Читайте також: Буржуйки, генератори та протизастудні ліки: волонтери в Черкасах відкривають новий помічний сезон
Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.
Дивіться також відео за темою:
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.