Без танків Leopard, але з великою кількістю бронетехніки: які підсумки восьмого “Рамштайну” – сюжет (Відео)

Союзники зосереджені на тому, щоб Україна досягала успіху просто зараз

Без танків Leopard, але з великою кількістю іншої бронетехніки. У Німеччині провели восьмий “Рамштайн”. Союзникам не вдалося узгодити постачання німецьких танків. Однак, було анонсовано низку рекордних пакетів військової допомоги Києву.

Комплекси ППО Patriot, NASAMS та Iris-Т, бойові машини піхоти Bradly та Striker, гаубиці та боєприпаси – це неповний список озброєння, яке невдовзі отримає Україна. Низка союзників оголосила нові пакети військової допомоги, деякі з них рекордні за обсягом зброї. Це США, Фінляндія, Естонія та Німеччина. Однак ключове рішення, на яке очікував Київ, – про постачання німецьких танків Leopard, союзники поки що не схвалили. У Берліні кажуть, що не досягли згоди, бо зважують усі “за” і “проти”. Однак обіцяють, що будуть готові передати танки Leopard якнайшвидше, якщо ж все таки досягнуть консенсусу.

“Ми насправді не вагаємося, ми просто дуже ретельно зважуємо всі “за” і “проти”. Ми не говоримо лише про те, щоб щось комусь доставити. Це новий тип заходів, які ми обрали, тому ми повинні бути обережними, тому що ми, ми маємо уважно та інтенсивно дивитися на те, які можуть бути наслідки для когось у цьому конфлікті. Ми ухвалимо рішення якнайшвидше, і, як я вже зазначав, ми підтримуємо Україну дуже, дуже великою мірою і продовжимо це робити”, – сказав міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Водночас у Штатах кажуть, що союзники зосереджені на тому, щоб Україна досягала успіху просто зараз. І нині не залишилося часу для зволікань, бо навесні ЗСУ ймовірно можуть піти в контрнаступ, каже голова Пентагону. Водночас у Вашингтоні вважають, що українцям буде важко вигнати всіх окупантів із нашої території цього року. І залежатиме це від військової допомоги партнерів.

“Як ви вже чули, німецький міністр оборони заявив, що рішення щодо постачання танків Leopard поки що не ухвалили. Ми зосередилися на тому, щоб бути впевненими, що Україна має можливості досягати успіху просто зараз. Тому нині ми маємо вікно можливостей між сьогоденням та весною, коли українці зможуть почати контрнаступальні операції. Це не так багато часу. І потрібно зібрати необхідні спроможності”, – повідомив міністр оборони США Ллойд Остін.

Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі зауважив: “Військовим чином буде надзвичайно важко вигнати російські сили з території України впродовж цього року. Я не кажу, що це неможливо чи цього не станеться, але це надзвичайно важко. Слід стабілізувати фронт, і це залежатиме від навчання, від доставки обладнання. Я гадаю, що Україна може здійснювати наступальні операції на тактичному і стратегічному рівнях”.

У НАТО переконані, що нова військова підтримка допоможе Україні і надалі визволяти свої території. Водночас союзники мають забезпечити українців не лише новим озброєнням, а й боєприпасами, технічним обслуговуванням, ремонтом та навчаннями військових.

“Тож так, бойові танки важливі, як і всі інші системи. Ми також повинні пам’ятати, що потрібно не лише зосередитися на нових платформах, а й гарантувати, що платформи, які вже є, могли функціонувати належним чином. Нам потрібні боєприпаси, запчастини, технічне обслуговування та навчання. Тож, звісно, консультації триватимуть, але сьогодні сотні, кілька сотень нових засобів бронетехніки мають величезне значення для України та дозволять їй не лише захищатися від нових нападів росії, а й починати власні наступи та відвойовувати свої території”, – наголосив Генснек НАТО Єнс Столтенберг.

До учасників контактної групи звернувся і Володимир Зеленський. Наголосив, що Україна вдячна союзникам за зброю, однак потребує її більше і швидше.

“Ми маємо прискоритися! Час повинен стати нашою з вами зброєю так само, як ППО й артилерія, бронемашини й танки, про які ми з вами говоримо. Я закликаю вас ухвалити такі рішення, які можуть позбавити російське зло будь-якої сили. Ви можете розпочати таку політику сьогодні. Це у ваших силах – зробити танковий “Рамштайн”. Не торгуватися щодо тієї чи іншої кількості танків, а розпочати принципове постачання, яке зупинить російське зло. І ми також розраховуємо, що ваші наступні зустрічі увійдуть в історію як “Рамштайн” F-16 і ракет дальнього радіуса дії”, – підсумував президент України Володимир Зеленський.

Про можливість передати Україні винищувачі F-16 заявили в уряді Нідерландів. Там кажуть, що розглянуть це питання, якщо буде запит Києва. А от у Польщі все ж налаштовані озброїти українців німецькими танками Leopard. Для цього збирають міжнародну танкову коаліцію та готують подальші консультації. А наступного місяця Штати планують дев’яту зустріч у форматі “Рамштайн”, перед річницею повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Ольга Ковальчук, “5 канал”

Читайте також: Є допомога, про яку не можна говорити, і прорив щодо Leopard – Резніков про підсумки Рамштайну

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: 100 сучасних танків, які можуть змінити ситуацію на полі бою в Україні – прем’єр Польщі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *