“Болюче, але необхідне рішення”: НБУ підвищив офіційний курс долара – по кому вдарять зміни (Відео)

Цього року прогнозують: ціни зростуть на понад 30%

Корекція з 29 до 36 гривень за один американський долар. Так Національний банк України назвав зміну фіксованого офіційного курсу гривні до долара США. Тут певні – цей крок допоможе українській економіці.

“Новий курс за долар США – 36,57. Такий крок збільшити конкурентоспроможність бізнесу підтримає стійкість економіки. Рішення НБУ зафіксувати курс гривні з перших годин війни на рівні 29,9 грн за долар допомогло забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки і сьогодні. Новий рівень курсу стане якорем для економіки в умовах невизначеності”, – заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко.

Фінансисти певні – корекція фіксованого курсу була необхідною.

“Болюче, але необхідне рішення з боку НБУ, бо неможливо утримувати курс на попередньому рівні і насамперед резерви Нацбанку, які знижувалися з високими темпами”, – пояснює інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Джерелам “5-го каналу” стало відомо – ще зранку після оприлюднення рішення НБУ в деяких пунктах обміну валют отримали неофіційну заборону для продажу американських доларів. По тому, буквально протягом кількох годин, цифри на табло змінювалися миттєво – від 37 до 40 гривень.

“Офіційний курс наблизили до фактичного ринкового, заявки цьому українські експортери, які фактично призупинили експорт чи зазнають збитків, особливо експортери зерна, які і так через логістику страждають і до того ж на курсі була дискримінація на 20%”, – зауважив економіст Володимир Молчанов.

“Експортери не завозили фінансову виручку і зараз є надія, що експортери будуть більше завозити виручку доларову як до цього”, – вважає Сергій Фурса.

Підвищення регулятором офіційного курсу на чверть призведе до зростання цін, зокрема на пальне.

“Корекція офіційного курсу зумовить десь 2-3 відсоткових пункти в інфляцію. З яких підвищення цін на пальне зумовить 6-8 відсоткових пунктів”, – зазначає заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

Крім цього, НБУ запровадив низку інших змін. Від 21 липня фінустанови зможуть продавати українцям валюту й безготівково. Але її треба буде покласти на депозит на три місяці, без дострокового розірвання договорів. За кордоном із гривневою карткою ліміт на зняття грошей на місяць залишився без змін – еквівалент 50 тисяч гривень. З’явилося тижневе обмеження на зняття – не більш як 12,5 тисяч гривень в еквіваленті. А щодо розрахунків гривневою карткою поза межами України – щомісячний ліміт – 100 тисяч гривень в еквіваленті. Фінансисти певні – це дозволить припинити так званий “картковий туризм”.

“Тут мовиться про зупинення шляху виведення доларів готівки з країни. Бо це тисне на валютний ринок і нашу економіку. Ці заходи НБУ адекватні і насамперед спрямовані на картковий туризм – одна із схем виведення коштів з України і одна зі схем потрапляння на чорний ринок. Щоб зменшити тиск на резерви, ту різницю, дірку на валютному ринку, ту, яку має латати НБУ”, – наголошує експерт.

На нові обмеження від НБУ миттєво відреагували і й волонтери, що намагаються забезпечувати необхідним фронт. Кажуть: місячні обмеження для переказу за кордон 30 тисяч гривень чи ліміт на розрахунки в 100 тисяч – це мізер у перерахунку на допомогу військовим. Волонтерка Дана Ярова зазначає – великі фонди оперують більшими сумами та напряму контактують із Нацбанком для вирішення фінансових операцій вище допустимих лімітів. А от дрібнішим волонтерам придбати допомогу для фронту стане важче.

“Тепловізори, каски, броніки, приціли, автомобілі – за що не візьмись, все буде – збираємо в гривні, курс піднявся і менше зможемо купити товарів. Таких ситуацій маса, жінки поїхали купили 5 шоломів, чи броніків, чи ще щось, я дійсно не знаю, як людям виходити з ситуації і з такими обмеженнями. І так все складно, дуже складно на фронт із забезпеченням і зараз зима буде і це взагалі”, – обурюється волонтерка Дана Ярова.

Також у Нацбанку зазначили – підвищення курсу долара вже закладено в новий прогноз регулятора щодо інфляції. Цього року прогнозують: ціни зростуть на понад 30%.

Олена Рибінська, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, уперше за 20 років курс євро впав нижче за долар.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *