Бундестаг схвалив закупівлю у США винищувачів F-35 за кошти спецфонду, створеного після вторгнення РФ в Україну

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву міністерки оборони країни Крістін Ламбрехт.

Зазначається, що бюджетний комітет німецького парламенту схвалив закупівлю винищувачів F-35 виробництва американського оборонного гіганта Lockheed Martin на 10 мільярдів євро.

Німеччина планує придбати загалом 35 винищувачів-невидимок F-35, включаючи ракети, іншу зброю та обладнання. Перші вісім літаків будуть поставлені у 2026 році.

Американський літак замінить єдиний німецький реактивний літак Tornado, здатний нести американські ядерні бомби, які зберігаються в Німеччині для використання в разі конфлікту.

Це один із перших великих оборонних проєктів, де Берлін отримає гроші зі спеціального фонду.

В лютому Олаф Шольц заявив, що бундесвер має отримати 100 мільярдів євро на інвестиції та проєкти з озброєння з федерального бюджету через спеціальний фонд, створений після вторгнення РФ в Україну. На думку очільниці МО Німеччини, цих коштів недостатньо. 

"Цього, мабуть, буде недостатньо, щоб закрити прогалини, які виникли протягом останніх років, тому що ми нехтували закупівлями", – додала вона.

1 грудня видання Bild повідомило, що канцлер Німеччини Олаф Шольц має наміри цьогоріч закрити замовлення на американські винищувачі F-35, здатні переносити ядерну зброю. За його словами, реактивні літаки США необхідні для того, щоб Німеччина продовжувала робити "внесок у ядерну участь" в НАТО.

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/bundestag-skhvaliv-zakupivlyu-u-ssha-vinishchuvachiv-f-35-za-koshti-spetsfondu-stvorenogo-pislya-vtorgnennya-rf-v-ukrainu

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *