Буржуйки, паяльники та генератори: рятувальники розповіли, як користуватися приладами в побуті, щоб запобігти трагедії – сюжет (Відео)

За даними ДСНС, за добу спостерігається близько півтори сотні надзвичайних ситуацій

Буржуйки, пальники та генератори – у час без електрики вигадливі українці знайшли, як обігрітися та приготувати їжу. Всі ці прилади, які за правилами заборонено використовувати в квартирі, працюють на повну. В Україні через них уже є перші трагедії. Але рятувальники кажуть, через безвихідь люди від них не відмовляться. Кореспонденти “5 каналу” дізналися, як користуватися правильно новими приладами в побуті.

“Спочатку ознайомимося з інструкцією. Це перше правило при використанні взагалі будь-яких приладів”, – каже рятувальник Антон Плахотній. 

У його руках туристичний пальник із балоном, до цього його герметичність уже перевірив мильним розчином – це обов’язково. А сам пристрій придбав у ліцензованому магазині.

Взагалі такі в квартиру не заносять, але за нинішніх часів можна приловчитися і борщ зварити.

“Це газова плитка, найрозповсюдженіша помилка, яка допущена нашими людьми, що ми ставимо посуд, який значно більший, ніж сам газовий виріб”, – пояснює начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям головного управління ДСНС Антон Плахотній.

А щоб було видно – палять свічки, а це ще одне джерело займання.

“Там, де є протяг, не залишаємо без нагляду, не залишаємо на день. Заборонено встановлювати біля одягу, біля штор, на шафах, де є книги, адже це все може спричинити велику-велику пожежу”, – пояснює провідна фахівчиня відділу цивільного захисту Олександра Нижник.

А є й такі будинки, де мешканці все ж зможуть увімкнути електроприлад – через генератор.

Генератор становить відразу 4 небезпеки – ураження струмом, опіки, ймовірність вибуху та отруєння чадним газом. Тож рятувальники категорично забороняють ставити його у приміщенні.

“В області у нас був уже випадок загоряння при неправильному розміщенні генератора, його розмістили в сараї, але навколо нього недотримана відстань безпечних та горючих речовин. Такі речі, як залишки деревини, тирса, вони загорілися від температури, яку продукує двигун внутрішнього згоряння. А це, щоб ви розуміли, більше 100 градусів”, – пояснює заступник начальника ГУ ДСНС із запобігання надзвичайними ситуаціями Олександр Євпак.

Та якщо трагічний випадок уже стався – треба знати алгоритм дій.

“Винести людину на свіже повітря з зони ураження, з зони чадного газу, розкрити комір, пояс, якщо є, дати побільше доступу свіжого повітря. Посадити її на лавочці під деревом. Тим часом викликати швидку”, – пояснює начальник відділення денного стаціонару медико-санітарної частини Святослав Осаула.

Взагалі будь-які з цих приладів заборонені для використання в квартирах, але якщо ви все ж наважилися увімкнути – потрібна хороша вентиляція, напоготові вогнегасник та постійна увага до пристрою під час його роботи.

Загалом в Україні кількість пожеж через нові прилади зростає – кажуть у ДСНС, за добу спостерігається близько півтори сотні надзвичайних ситуацій.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, на Київщині через отруєння чадним газом постраждала 4-річна дитина, загинув чоловік – поліція.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

як зігрітися, приготувати їжу і залишитися живим – поради фахівців.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *