Більшість пацієнтів – літні люди із супутніми захворюваннями та нещеплені: у Харкові вирує COVID-19 (Відео)

В обласному управління охорони здоров’я запевняють, що на нещодавно деокупованих територіях медична допомога також доступна

Витримали ворожі удари, але злягли з вірусом. У Харкові збільшується кількість хворих на ковід та ГРВІ. Епідпоріг не перевищений, проте медики закликають вакцинуватися від ковіду, адже за перші дні січня від цієї хвороби померли восьмеро людей. Докладніше про епідемічну ситуацію на Харківщині та чи всім доступні медичні послуги на нещодавно деокупованих територіях – знає журналістка “5 каналу” Оксана Нечепоренко.

До інфекційної лікарні Олександра Відашенка швидка доправила 10 днів тому. Чоловік був заражений COVID-19, який дав ускладнення на легені і викликав пневмонію.

“Сам стан жахливий. Нібито кілограм 10 залили в потилицю і голову, тільки тілом повертав. Усе тіло, ніби атомні шматочки від мене відділяються, всі суглоби викручує. От так от все викручує. Я спав по 20 годин”, – каже пацієнт лікарні Олександр Відашенко.

Протягом епідемії чоловік був переконаний – його не зачепить. Тож щеплення не робив. Проте потрапивши до лікарні – тиждень не міг дихати сам без кисневого апарата. 

“Я інвалід, я сліпий, я два роки дома сидів, де я міг заразитися”, – каже пацієнт Олександр Відашенко.

За останній місць до обласної інфекційної лікарні з діагностованим COVID потрапили понад сотня пацієнтів. Медики кажуть, більшість із них – літні люди із супутніми захворюваннями та нещеплені. 

“Перебіг найчастіше середньо тяжкий. З тяжким перебігом хворі до нашого закладу надходять – це пацієнти вже віком 60+. Якщо аналізувати рівень летальності, наприклад, узяти за грудень, то серед померлих там більше ніж 40% – це були хворі 80+”, – каже директор обласної клінічної інфекційної лікарні Павло Нартов.

За медичною статистикою, на Харківщині останнім часом зросла кількість пацієнтів із гострими респіраторними захворюваннями та грипом. Проте епідпоріг поки що не перевищений. Лікарі запевняють, ситуація з ковідом – контрольована. В області – 13 лікарень, які приймають хворих на коронавірус. Але в них зайнято 10% ліжок. На нещодавно деокупованих територіях  медична допомога також доступна – запевняють  в обласному управління охорони здоров’я.  

“У нас вже на деокупованих територіях фактично поновлена вся медична допомога. Якщо людина хворіє на COVID-19, є швидкі тести, відпрацьовують сімейні лікарі і центральні районні лікарні. І якщо потребує стаціонарного лікування, то тоді каретами екстреної меддопомоги перевозять до лікарень інфекційних”, – наголошує директор Департаменту охорони здоров’я ХОВА Максим Хаустов.

Як запевняють в обласному управлінні охорони здоров’я, лікарні забезпечені киснем та медикаментами від коронавірусу. Також є вакцини як для дорослих, так і для дітей. Медики наголошують, найкращий захист від COVID – щеплення.   

Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, “5 канал”

Читайте також: Щеплення від COVID-19: в Україні дозволили другу бустерну дозу для всіх охочих

Дивіться відео за темою: Куди “зник” COVID-19 під час воєнного стану

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *