Вашингтон модернізуватиме ракети часів Холодної війни для потреб ППО України – Politiko

Ракети HAWK працюватимуть у парі з кількома пусковими установками

У Вашингтоні почалися закриті переговори про вилучення боєприпасів часів холодної війни з бункерів і модернізацію їх настільки, щоб вони були корисними для Києва. Про це пише Politiko з посиланням на слова особи, знайомої з темою.

“Одна з таких програм уже запущена, і планується, що ракети для давно знятих з виробництва систем протиповітряної оборони США HAWK отримають необхідні оновлення для відправки в бій”, – йдеться у статті.

Як зазначається, ракети HAWK працюватимуть у парі з кількома пусковими установками, які Іспанія пообіцяла надіслати Україні.

Як нагадує видання, HAWK усе ще використовуються в Європі та інших країнах, але на початку 1990-х були виведені з експлуатації в армії США на користь системи Patriot, а це означає, що існуючі ракети на американських складах потребують оновлення.

З вересня українська ППО знищила 540 іранських безпілотників-камікадзе, пише видання з посиланням на речника ВПС України Юрія Ігната. При цьому ЗСУ ще доводиться використовувати дорогі зенітно-ракетні системи, як старішої зброї радянських часів, так і новіших радіолокаційних систем і ракетних установок, надісланих західними союзниками.

Незважаючи на те, що, зокрема, “Гепард” довів виняткову ефективність, проблеми вимальовуються на горизонті, зазначає Politiko.

“Багато патронів для двох гармат машини були виготовлені в Швейцарії, і тамтешній уряд відмовився дозволити Німеччині реекспортувати ці патрони в Україну, посилаючись на свій нейтральний статус. У жовтні міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт звернулася до уряду Швейцарії з проханням надіслати в Україну 12 400 боєприпасів швейцарського виробництва, але запит було відхилено. У грудні німецький виробник Rheinmetall заявив, що відкриє нову виробничу лінію, щоб розпочати виробництво 35-мм боєприпасів, хоча перші патрони будуть доступні лише пізніше цього року”, – пояснюється у статті.

Автори статті зазначають, що ця нестача внутрішнього промислового потенціалу дедалі більше тривожила західні уряди з початку війни. Тож США та їхні європейські союзники поспішно працюють над пошуком боєприпасів, які можна було б вилучити зі старих запасів, і розглядають шляхи початку об’єднання ресурсів, оскільки війна в Україні продовжує виснажувати склади в НАТО.

Читайте також: Рекордна ефективність: за два дні сили ППО знищили 100% запущених іранських дронів – ПС ЗСУ

Як повідомляв 5.UA, Сили оборони збили всі 44 ворожі “шахеди”, які 1 січня атакували Україну. У ніч на 2 січня окупанти завдали по Україні масованого удару “шахедами”. Зокрема, атакувала і Київ дронами, понад 20 БПЛА знищено, є ураження енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, у новорічну ніч рашисти атакували столицю дронами. У КМВА повідомили, що сили ППО ліквідували 23 повітряні цілі. Також уламками знищеної ракети пошкоджено авто в Шевченківському районі Києва. 

Дивіться відео за темою: росія змінила тактику обстрілів України – ГУР

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *