Вибиття окупантів з околиць Бахмута та можливий “жест доброї волі” у Криму: як минув 316 день повномасштабної війни (Відео)

За минулу добу ліквідовано ще понад 800 московитів

Крим поступово готується до “жесту доброї волі”. У ніч проти 5 січня раптові вибухи і хаотична стрілянина сталася в селищі Нижньогірське, що за 50 кілометрів від Джанкою. Окупанти вперто хотіли збити якихось невідомих повітряних гостей. Цієї ж ночі, поблизу мису Фіолент біля Севастополя щось напрочуд гарно розгорілося. Влада переконує, що буцімто просто зайнявся побутовий газовий балон.

ЗСУ доберуться до всіх. Кримська медіаплатформа у статті “Перевірка дронами” повідомляє, що лише від початку 2023 року в різних частинах Криму пролунало щонайменше 10 вибухів. А якщо брати період від 9 серпня, коли розквітла найбільша “бавовна” на аеродромі Новофедорівки, і до кінця 2022, то загалом у Криму сталося понад 7 десятків вибухів. Фактично всі – це атаки безпілотниками.

Старий друг путіна та умовний власник ПВК “вагнера” Євген Пригожин заявив, що відпускає на волю найпершу партію найманців, яких він вишуковував по тюрмах і які дивом залишилися живими після того, як повоювали в Україні. Тож колишні вбивці, ґвалтівники та грабіжники нині амністовані і повертаються в цивільне суспільство. Чи вдасться їм досхочу поспілкуватися з простими росіянами, такими далекими від політики? Дізнаємося згодом зі зведень кримінальної хроніки тимчасової федерації.

За минулу добу ліквідовано ще понад 800 московитів, знищено ще 3 російські танки, 2 бойові броньовані машини, 12 артилерійських систем, 2 реактивні системи залпового вогню, 1 одиницю спецтехніки та 14 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще 2 безпілотники, 1 літак та 1 гелікоптер. Військо ворога меншає щодня. Але захід не має права легковажити російською загрозою – наголошує генеральний секретар НАТО. Адже традиційне для росіян вміння терпляче витримувати будь-які знущання, тиск та насильство грає на руку саме путіну. І він досі не відмовився від своїх хворобливих імперських амбіцій.

“ЗСУ завдали російським військам великих втрат, але водночас ми бачимо, що росія мобілізувала багато нових солдатів – близько 200 тисяч. І вони демонструють готовність зазнавати втрат і страждань. Вони наполегливо працюють, щоб отримати більше боєприпасів, більше військових засобів і, що найголовніше, у нас немає ознак того, що президент путін змінив свої плани та цілі в Україні. росію небезпечно недооцінювати”, – запевнив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Але небезпека російського війська – це передусім небезпека для існування самого російського війська. Від початку великого вторгнення путін уже довів усім, що його окупанти можуть називатися, хіба що, “другою армією того світу”. І лобові атаки під Бахмутом це лише вкотре доводять. Чільник Донецької обласної військової адміністрації повідомив, що попри кількамісячний шалений тиск, ЗСУ вибили ворога з околиць міста.

“Ворогу не вдається просунутися, які б спроби він не намагався вчинити, зайти у місто і вже безпосередньо окупувати саме місто. Спроби ці є невдалими. Утім, навіть і певні просування, які були, але вони локалізовані, і ворог відкинутий на свої попередні позиції, тобто за межі міста. І фактично він перебуває в такій спустошеній і зруйнованій місцевості”, – повідомив керівник Донецької ОВА Павло Кириленко.

До цілковитого руйнування варто підготуватися й тим окупантам, які ризикнуть повторити похід на Київ за “2-3 дні”. Адже кілька рубежів оборони, які мають захистити столицю в разі нового наступу з боку білорусі – це вже тисяча укріплених кілометрів. Про це в етері спільного телемарафону розповів Олександр Павлюк – командувач угрупування Сил та засобів оборони Києва. Зауважив, що нині вся межа з білоруссю – це завали та мінні поля. Робота всіх підрозділів оборони відпрацьована – від артилерії і до снайперських та мобільних вогневих груп. Окупанти не пройдуть далі кордону, наголосили українські захисники, які продовжують бойове злагодження десь на Волині.

“Чому важливо? Це є захист нашої держави, як я вже говорив, з боку об’єднаних військових сил росії і білорусі. І територія білорусі використовується як плацдарм для наступу, для обстрілу території України”, – наголосив військовослужбовець 100-ї бригади ТрО ЗСУ Олександр Майструк.

Заступник командира роти 100-ї бригади ТрО ЗСУ Василь Сидорчук підсумував: “Ну отака от, бачите, висота. Кругом усе видно, якби ми на висотці, проглядується перехрестя. Можна працювати як гранатометами, так і стрілецькою зброєю, і всім іншим”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: Дуже милі міномети: наші воєнкори приїхали в гості до Королівських піхотинців, які боронять Бахмут

Дивіться також відео на тему: Бахмут: “Рука стирчить, відкопує себе” – як мінометники прикривають піхоту вогнем і нищать рашистів

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *