Вимкнули без попередження: “5 канал” намагається повернутися до цифрового мовлення через суд – сюжет (Відео)

У владі нарешті прокоментували ситуацію – стверджують, що ситуація з відключенням сталася тому, що мовники не змогли між собою домовитися, аби ці три канали долучити до єдиного марафону новин

П’ятий місяць без цифрового телевізійного мовлення. У таких реаліях нині працює ваш український “5 канал” та всі співробітники. Бо ж іще на початку квітня телекомпанію без попередження відімкнули з мовлення Т2. І протягом усіх цих місяців ми так і не отримало відповіді – то хто ж дав наказ вимкнути “5 канал”, “Прямий” та “Еспресо” – з цифрового мовлення. Як наслідок – позов нарешті опинився в суді. Як відбулося перше підготовче засідання за позовом “5 каналу” – знає журналістка Олена Рибінська.

Повернути “5 канал” до цифрового телевізійного мовлення. З таким позовом керівництво телерадіокомпанії прийшло до окружного адмінсуду столиці. І з другого разу підготовче засідання у справі почалося.

З квітня “5 канал” шукає відповіді – хто ж стоїть за рішенням вимкнути мовника з цифрової мережі без жодних попереджень і пояснень. І це в часи повномасштабного вторгнення росії, коли кожен український інформаційний майданчик на вагу золота. Бо ж тут медійники воюють на своєму фронті – інформаційному. Проте ані звернення до Офісу президента, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, ані до РНБО та Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення – не дали відповіді – хто ж прибрав канали з телевізійного пульту.

Так само не увінчалася успіхом петиція про повернення в цифровий етер українських телеканалів “5 канал”, “ЕСПРЕСО”, і “ПРЯМИЙ”. Попри більш ніж 25 тисяч підписів громадян відповіді, хто відімкнув канали – не надали. А Кабінет міністрів доручив Держслужбі спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Міністерством культури додатково опрацювати це питання. Тож “5 канал” пішов до суду та позивається до Кабміну, держслужби спецзв’язку та концерну РРТ, щоби визнати їхню бездіяльність протиправною. І з другого разу засідання в Окружному адміністративному суді Києва таки розпочали. Однак відповідачі від концерну РРТ не з’явилися.

Підготовче засідання у справі розпочали без їхньої присутності. Однак відповідачі від Кабміну і держслужби спецзв’язку подали на розгляд суду та позивача відозви. І аби сторони ознайомилися з ними, головуючий суддя вирішив відкласти розгляд справи.

“З огляду на те, що був відповідач відсутній, а саме концерн, то суддя вирішив відкласти. І відповідач не повідомлений правильно. І надійшов відзив – відповідачі у справі виклали свої аргументи, заперечення, проти аргументів у позовній заяві у формі відзиву. Ми маємо процесуальне право надати відповідь на відзив”, – пояснив адвокат Владислав Крупський.

У день судового засідання прокоментував вимкнення з цифрового етеру трьох каналів голова парламентського Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Чиновник зазначив – ситуація з відключенням сталася тому, що мовники не змогли між собою домовитися, аби ці три канали долучити до єдиного марафону новин.

“І я вважаю, що в рамках цього пошуку, можливо, і треба пошукати нових якихось компромісів з усіма мовниками, які хочуть робити внесок у нашу українську перемогу і, зокрема, в перемогу на інформаційному фронті”, – заявив голова парламентського Комітету гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. 

Щоправда, “5-й” намагався у березні долучитися до єдиного марафону. Але намагання каналу проігнорували. І попри відсутність каналу в цифровому мовленні – ми активно розвиваємо наші соцмережі – YouTube, Instagram, Telegram і Facebook. Також “5 канал” можна дивитися в кабельних мережах та на супутнику, аби кожен українець мав зручний доступ до чесних та перевірених новин.

“Суди судами, а нам своє робити. І українські журналісти проукраїнського каналу в період війни з агресором не можуть мовчати. Нас викинули з Т2? – окей, ми продовжуємо мовити для глядачів, – на супутнику, ми продовжуємо мовлення на YouTube, йдемо в соцмережі і йдемо разом з українською армією, з українцями, до перемоги”, – наголосила шеф-редакторка “5 каналу” Ірина Герасимова.

Олена Рибінська, Олексій Іванченков, “5 канал”

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію про повернення в ефір “Еспресо”, “Прямого” і “5 каналу”. 

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув “5 канал”, “Прямий” та “Еспресо” з цифрового ефіру без жодних попереджень і пояснень. Телеканали надіслали листи з цього приводу до президента, РНБО, СБУ, Міністерства оборони і Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *