Вирва від збитої ракети та купа скла: як передноворічний удар по Києву пошкодив будівлі КНУ ім. Шевченка – сюжет (Відео)

З усмішкою та бойовим настроєм ліквідувати наслідки російського обстрілу прийшли небайдужі люди

Гори побитого скла і вирва на спортивному майданчику. Дотепер триває ліквідація наслідків обстрілу Києва у переддень Нового року. Під час тієї атаки руйнувань зазнали різні райони столиці, вибуховою хвилею пошкодило і 13 споруд Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Будівлі вишу страждають від обстрілів уже вчетверте за час повномасштабного вторгнення. І цього разу руйнування найбільші.

Як дзвенить розбите скло, чутно з Виставкового кампусу Київського університету. Корпуси вишу були встелені уламками зсередини, купа сміття і біля фасадів. Такого лиха наробив російський обстріл 31 грудня. Прибирати почали одразу після відбою тривоги того ж дня.

“Я ще 31 грудня був тут, ще десь через 3-4 години після вибуху і бачив на свої очі, що творять ці… Найголовніше для нас, що ніхто не постраждав, що всі живі-здорові”, – сказав викладач кафедри фізичної культури КНУ ім. Тараса Шевченка Костянтин.

Епіцентр вибуху був тут. Уламок ракети впав на спортивний майданчик і утворив таку вирву. Вибуховою хвилею вигнуло огорожу, а в сусідніх будівлях повибивало вікна. У пошкоджених університетських корпусах прибирають уже кілька днів, але дощенту забиті вантажівки і досі вивозять гори побитого скла. Беж жодного вцілілого вікна з того боку, де пролунав вибух спортивний корпус КНУ. Цю споруду пошкодило найбільше.

“Я сьогодні прийшла, але з самого ранку ми приїхали і ось так зранку вже в кабінеті поприбирали, тепер долучилися вже сюди, тому що ви бачите, скільки скла. І це все треба прибрати, тому що ну як? Бачте, нас багато. Ми відбудуємо, дійсно, ми відбудуємо”, – запевняє викладачка кафедри фізичної культури КНУ ім. Тараса Шевченка Ольга.

З усмішкою та бойовим настроєм ліквідувати наслідки російського обстрілу прийшли небайдужі люди, працівники освітнього закладу, викладачі, випускники та студенти – усі об’єдналися, аби навести лад у рідному виші.

“Я хоч і небагато в цьому корпусі провчився, тому що там карантин і все таке. Все одно, таке місце. Вже скоро закінчу, але не хочеться, щоб таке відбувалось”, – повідомив студент КНУ ім. Тараса Шевченка Денис.

Наукова співробітниця КНУ ім. Тараса Шевченка Юлія запевнила: “Не змогла стояти осторонь, коли тут таке сталося. Приїхала, коли тільки змогла. Сьогодні з самого ранку ми вже стільки зробили. Поки в нас погода сприятлива – робити все можливе, щоб захистити все, що там збереглося до цього часу”.

Наукові прилади університету вціліли, зітхають із полегшенням у закладі, але попереду ще детальна оцінка пошкоджень. Вже зараз відомо, каже ректор, що встановити нові панорамні вікна у спорткомплексі найближчим часом не вдасться. А зважаючи на те, що вдарять морози, тут доведеться вимкнути систему опалення. У решті приміщень вікна поки що прикривають фанерою. Ушкоджень різного ступеня зазнали 13 споруд університету загалом. Це інститути та гуртожитки.

“Великий-великий об’єм. Запитують оцінки, але оцінювати будемо, коли фахівці все це зроблять, але червоний і жовтий корпуси, Максимовича бібліотека, хімічний, оранжерея ботсаду – це понад 90 мільйонів було, а тут буде набагато більше”, – ствердив ректор Національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров.

Цього разу сума може виявитися в рази більшою, тому вже почали збирати гроші на відбудову.

“Будемо звертатися і до Кабінету міністрів, в суботу поінформували керівництво держави про це і треба оформляти звернення до Резервного фонду уряду. Звертаємося і до благодійників, кошти самого університету”, – додав Володимир Бугров.

Викладачка кафедри фізичної культури Ольга підсумувала: “Все це абсолютно відбудується, поміняється, і воно завжди є нове, краще, набагато краще”.

Лідія Середюк та Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: “Звуки ракети, потім вона упала, повилітали всі вікна”: про наслідки передноворічного ракетного удару по Києву 

Дивіться відео за темою: “У вас залишився тиждень”: Резніков звернувся до росіян – марафон “Незламна країна” 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *