“Вони військові злочинці”: Маркарова пояснила, який статус слід надати росії

Посол пояснила, що рф – не спонсор тероризму

Ключовим пріоритетом на 2023 рік є надання росії правильного статусу. І над цим працює весь дипломатичний корпус, заявила посол України в США Оксана Маркарова. Про це пише “Суспільне”.

Вона пояснила, що статус країни-спонсора тероризму мають чотири держави: Північна Корея, Сирія, Куба та Іран. Маркарова сказала, що Україна досить довго веде перемовини з партнерами про додавання росії в цей список, щоб “її називали правильно, і щоб включились обмеження, що дозволять ще більше ізолювати рф”.

“Розуміємо, що вона не спонсор тероризму. Цей статус колись був придуманий саме для країн, які надають допомогу терористичним організаціям на їхній чи іншій території. А росія – сама терорист. Тобто це країна, у якої регулярна армія, уряд, президент, так би мовити, обраний. Вони всі військові злочинці. Вони всі займаються агресією і тероризмом. Тому одне питання – це як ми назвемо, так би мовити, росію, інше питання – що за цією назвою стоятиме”, – зазначила дипломатка.

Один з альтернативних варіантів, який обговорювався і ще не ухвалений, це знайти нову категорію для росії й ухвалити новий закон у Конгресі, назвавши рф країною-агресором, чи країною-терористом, чи країною-агресором, яка здійснює терористичні акти щодо цивільного населення, пояснила Маркарова.

“Це зараз в активному обговоренні. Для нас це пріоритет, бо ми хочемо, перше, – назвати правильно і надати оцінку законодавчо і політично, а друге і найголовніше – це що ж буде в суті цих обмежень. І ми вважаємо, що мають бути максимальні обмеження, як з точки зору законодавчого забезпечення, санкцій, обмежень, контролю експортних, які не дозволять росії продовжувати вести цю війну. Це ще все в роботі. Це ключовий пріоритет на 2023 рік”, – додала вона.

Читайте також: Уроки війни: в росії школярам цитують промову путіна 24 лютого і вчать стріляти з АК-74

Дивіться також відео: “московити лізуть, йдуть важкі бої”: як тримається Бахмут

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *