Вперше за останні 20 років долар наздогнав євро: що кажуть економісти (Відео)

Найімовірніше, гривня поступово просідатиме

Долар наздогнав євро. Востаннє таке бачили з 20 років тому і цифри на табло обмінників неабияк здивували українців. Що це означає та чи варто хвилюватися, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Долар дорівнює євро? Обидві валюти нині можна придбати майже за однакову ціну, різниця лише кілька копійок. Такими цифри стали за останній тиждень. Ще два тижні тому різниця між цими валютами була приблизно 2 гривні. Нині вони фактично зрівнялися. Чому ж так сталося уперше за 20 років?

“Рекордна інфляція за 40 років в Європі, в Сполучених Штатах, в Британії, в Австралії, скрізь. І американці для того, щоби з цим боротися, піднімають ставки, тобто вартість грошей у власній економіці”, – каже інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Євро водночас відносно долара послабилося. Але здорожчав долар відносно всіх валют, і це не дивина, кажуть економісти. Адже американська валюта стала привабливішою для інвестицій, а товари – дорожчими.

“Як у США безпосередньо, так по відношенню до тих товарів, які можуть бути імпортовані з Європи, так і в цілому в світі”, – запевнив економіст Борис Кушнірук.

Ще одна причина подорожчання долара – побоювання європейських країн та США глобальної фінансової та газової кризи через часткову або цілковиту відмову від російського газу. Щодо українського ринку, економісти не радять гарячкувати. Приміром, продавати євро та купляти долари. На цьому можуть заробити хіба що спекулянти.

“Не треба бігати і продавати при руху курсу валют чи то в одну, чи то в іншу сторону. Якщо раптом звичайна людина починає торгувати у парі долар-євро – вона завжди програє”, – додає Сергій Фурса.

Але до обмінників у чергах ніхто не стоїть. Більшість таки притримують свої заощадження.

“Зараз тримаємо паузу”, – запевнила жителька Києва Наталія.

Жителька Києва Олена повідомила: “Заощадження у валюті тримаю, але міняти поки не збираюся”.

Аби не було різкого стрибка цін, український Нацбанк поки що не поспішає відпускати офіційний курс, зафіксувавши його на рівні 29,25 до долара. Таким він залишається від початку повномасштабного вторгнення.

“Українська економіка сильно уражена, сильно пошкоджена, ресурсів внутрішніх не вистачає. І Мінфін, наприклад, не хоче піднімати вартість внутрішніх запозичень. Оскільки ситуація в нас непроста, Нацбанк продовжує піддруковувати гривню”, – акцентував увагу економіст Дмитро Боярчук.

Наскільки зміниться курс найближчими місяцями, економісти не беруться давати чітких прогнозів. Але, швидше за все, гривня поступово просідатиме.

“Відносно гривні долар укріплюватиметься, і поки триває війна, тиск на гривню зберігатиметься”, – підсумував інвестиційний банків Сергій Фурса.

Лідія Середюк, Ігор Костюк, “5 канал”

Читайте також: У НБУ пояснили, чому впав ринковий курс гривні до долара 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *