ВР обрала двох членів до Вищої ради правосуддя – активісти святкують “незашкварне” призначення

ВР обрала двох членів до Вищої ради правосуддя – активісти святкують “незашкварне” призначення

Народні депутати обрали двох членів Вищої ради правосуддя – ними стали Роман Маселко та Микола Мороз. “За” проголосували 258 парламентарів.

Результати голосування оприлюднив нардеп Ярослав Железняк у себе в Telegram.

[social type=”telegram” url=”https://t.me/yzheleznyak/2206″]

Кандидатів на два вакантних місця у ВРП було четверо, тож перед обранням провели рейтингове голосування – Мороза підтримав 291 нардеп, Маселка – 203, суддю Олену Заічко – 137, адвоката В’ячеслава Талька – 79.

Повний склад Вищої ради правосуддя – 16 членів. Тож решту кандидатів ще мають обрати на з’їзді науковців 19 серпня.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Роман Маселко – відомий київський адвокат, активіст, голова Ради громадського контролю НАБУ та член Громадської ради доброчесності. Під час Революції Гідності безплатно захищав як адвокат близько двох десятків автомайданівців.

Його призначення викликало бурхливу схвальну реакцію в спільноті активістів, особливо дотичних до боротьби за очищення судової влади.

У Центрі протидії корупції Маселка назвали найкращим кандидатом на цю посаду. Голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков порадувався, що Рада “взяла і призначила двох незалежних, “незашкварених” кандидатів, які просто прийшли і виграли конкурс”. Олександр Лємєнов зі StateWatch зазначив, що призначення настільки логічне, “як зранку сходить, а ввечері заходить сонце”. А координаторка медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова заявила про “історичний день для судової реформи, який вселяє надію на майбутнє”.

Про другого обраного члена ВРП Миколу Мороза інформації небагато. Відомо, що він кандидат юридичних наук та доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя – колегіальний, незалежний конституційний орган державної влади та суддівського врядування. Вона вносить подання про призначення суддів, може звільняти слуг Феміди з посад, а також надає згоду на їх затримання чи утримання під вартою. Попередній склад Вищої ради правосуддя достроково припинив свої повноваження – 22 лютого 2022 року одразу 10 членів ВРП пішли з посад.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *