“ВР і президент допустили помилку”: “ЄС” хоче повернути збереження середньої зарплати за місцем роботи для мобілізованих у ЗСУ

Відповідний законопроєкт “Європейська Солідарність” вже зареєструвала в Раді

“ЄС” хоче повернути збереження середньої зарплати за місцем роботи для мобілізованих у ЗСУ. Про це повідомила народний депутат, співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко у Telegram.

“Велике обурення серед мобілізованих викликала проголосована ВР норма про скасування збереженої зарплати за основним місцем роботи. “Європейська Солідарність” знайшла вихід з цієї ситуації. Ми піднімали це питання на погоджувальних і на зустрічі з урядом, й не просто критикували, а запропонували вихід і закликали всі фракції долучитися до співавторства. Дякуємо Ніні Южаніній, яка запропонувала проєкт рішення”, – пише Геращенко.

“Отже, “ЄС” зареєструвала законопроєкт, яким повертаються збереження середнього заробітку за місцем роботи (до мобілізації) працівникам, які зараз у лавах ЗСУ. Цю гарантію (випадково чи навмисно) було виключено законом 2352 щодо оптимізації трудових відносин, який підписав президент Зеленський”, – повідомила Геращенко.

“ЄС” пропонує:

  • Для працівників, призваних на військову службу, – збереження середнього заробітку на підприємствах, в установах, організаціях.
  • Для роботодавців таких працівників, які виплачуватимуть таку середню заробітну плату, – компенсувати відповідні втрати.

Тобто для суб’єктів господарювання – право зменшити на суми таких виплат податкові зобов’язання із податків і зборів, що зараховуються до державного бюджету, протягом воєнного стану та 12 місяців після його припинення або скасування. Держава не має права зменшувати мотивацію мобілізованих. ВР і президент допустили помилку, маємо негайно її виправити. Дякуємо кожному нашому воїну за ваш подвиг, зробимо все, аби захистити ваші права.

Геращенко підсумувала: “Проєкт закону 7584. За мобілізованими зберігаються місце роботи і посада. Повертаємо збереження виплати середньої заробітної плати роботодавцем. Такий суб’єкт господарювання (роботодавець) має право компенсувати такі витрати – зменшити на суми таких виплат мобілізованим сплату податків і зборів до держбюджету. Маємо зберегти матеріальне забезпечення нашим захисникам”.

Як повідомляв 5.UA, за мобілізованими працівниками не зберігатимуть середній заробіток – натомість українці зареєстрували петицію щодо скасування поправки до закону. У петиції наголосили, що зміни порушують права громадян, що були мобілізовані.

Нагадаємо, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *