Відкладена війна за Незалежність: як росія погрожувала українській суверенності протягом років – сюжет (Відео)

Історики зазначають, що нинішня повномасштабна війна випливає з російської імперіалістичної ностальгії

Велика війна між росією та Україною була питанням часу. Відносини між країнами ніколи не були простими. москва, хоч українську незалежність і визнавала, але завжди накидала оком на наші території. Територіальні погрози почалися ще в 90-х, але тоді вдалося домовитися. Тиснув на Україну кремль і газовими війнами. Підточували країну зсередини і московські кроти, які завелися у владних кабінетах і намагалися впливати на політику. Багаторічні напружені відносини завершилися гарячою війною. Як росія погрожувала українській суверенності – у День нашої Незалежності згадала журналістка “5 каналу” Ірина Сисак.

Розпад СРСР та народження самостійної України аж ніяк не позбавили кремлівських імперських амбіцій. Зазіхати на українську територію росіяни почали вже за тиждень після проголошення незалежності. Натякали на… Крим. 1992-го Держдума скасувала акт передачі півострова Україні в 1954-му. Офіційний Київ не погодився. 

“У 93-му російська держдума ухвалила ще один акт, про те, що Севастополь – це місто рф зі спеціальним статусом, і знову запропонувала Україні це все обговорювати”, – згадує історик Сергій Громенко.

У той час у Криму в розквіті місцевий сепаратизм. 1992-го тамтешній парламент ухвалює рішення про статус республіки у складі України з власними законами та конституцією. Через 2 роки, 1994-го, у Криму обирають першого і єдиного проросійського президента Юрія Мєшкова. І той запровадив на півострові московський час і обіцяє ввести рубльову зону.

Паралельно Україна та росія ділять Чорноморський флот. Конфлікт розпалюється, і поки домовляються політики, доходить аж до фізичних сутичок між моряками та силовиками.

“Я не розумію взагалі, що мається на увазі під словом дружба. Якщо це така дружба, коли два підрозділи не можуть існувати поряд, то це дивовижно”, – розповів командувач Військово-Морських сил України у 1993-1996 роках Володимир Безкоровайний.

Зрештою, по так званій дружбі, понад 80% флоту заграбастала собі росія, лише 18% гірших суден дісталося Україні. Історія закінчилася 94-го, коли до Криму увійшли 60 тисяч українських прикордонників та нацгвардійців.

“А росія якраз у цей період вляпалася в чеченську війну. У 95-му вигнали Мєшкова”, – розповідає історик Сергій Громенко.

“У нас були розв’язані руки, посадити Мєшкова на літак і відправити, куди його треба відправити”, – казав експрезидент Леонід Кучма.

“У 97-му підписали так званий великий договір між Україною і росією, і ця перша холодна війна закінчилася. І за часів Єльцина не відновлювалася”, – пояснює історик Сергій Громенко.

Нова хвиля територіальних претензій росії посилилася з приходом до влади володимира путіна. Перевірити реакцію України вирішив восени 2003-го, коли з території російської федерації кремль почав будівництво дамби до українського острова Тузла, що в Керченській протоці. Ситуація була на межі збройного конфлікту. Україна зреагувала блискавично швидко. Тодішній президент Кучма дав кремлю зрозуміти: захищатимуть зі зброєю.

“росіяни переконалися, що Україна не вестиме перемовини по тим питанням, які для нас є вирішеними”, – наголосив Леонід Кучма.

“І це спрацювало, путін зібрав внутрішні бонуси якраз перед виборами до думи і відступив. Він зрозумів, що взяти штурмом Україну в 2003 році нереально, така була коротка холодна друга війна”, – каже історик Сергій Громенко.

У москві тоді зрозуміли: силоміць взяти Україну не вдасться. Тому почали тиснути економічно. Передусім, мова про російський газ, яким кремль роками вправно шантажував Київ. Газовий вентиль закручували, аби зробити Україну поступливішою.

Саме газ став розмінною монетою у підписанні “Харківських угод”. Ті продовжили перебування флоту рф у Криму до 2047-го. За них Україна отримала знижку на блакитне паливо, за що домовленість назвали “флот в обмін на газ”.

Водночас зайти в Україну росія вирішила не танками, а своїми людьми. Аби розсварити та підкупити Україну зсередини, у владі заводилися кремлівські щури. Особливо багато московських агентів розвелося за часів януковича, коли силові відомства очолювали громадяни ерефії. Працювали в Україні і ціла когорта проросійських посіпак, як-от нині підсудний медведчук.

“Очевидно, російський громадянин Лєбєдєв на чолі міноборони за часів януковича, тепер російським агентом визнаний Деркач, який досі фігурує в українському політикумі”, – каже історик Сергій Громенко.

Зрештою, коли янукович утік до росії, а країна була ослаблена, москва вирішила діяти. Спершу анексувала Кримський півострів, а тоді пішла війною на схід, аби окупувати частину територій. 8 років війни призвели до повномасштабного вторгнення, яке всі ці роки було лише питанням часу.

“російсько-українська гаряча війна і повномасштабне вторгнення, це не вибрик останнього президента рф, це тривалий процес, абсолютно закономірний, який випливає з російської імперіалістичної ностальгії. І цілком імовірно, що ця війна почалася би ще на початку 90-х, тоді ми пропетляли, але закони історії невблаганні. І зараз ми цю відкладену війну за незалежність мусимо виграти”, – каже історик Сергій Громенко.

Бодай тому, що Україна – перша, хто наважився кинути збройний виклик апетитам російської федерації і вже понад 180 діб тримає оборону та визволяє свою територію від навали ворога. 

Ірина Сисак, “5 канал”

Читайте також: “Київ за два-три дні” перетворився на “парад” розбитої російської техніки: як пройшли пів року запеклої війни

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *