Візит Зеленського в США: як фахівці оцінюють поїздку та її результати (Відео)

Ця зустріч – демонстрація американським президентом необхідності надалі підтримувати Україну

російсько-українська війна вступає у нову фазу, а її завершення не передбачає відмову України від територій чи суверенітету. Одна з тез та висновків, озвучених після першого закордонного візиту від 24 лютого президента Володимира Зеленського. І ця зустріч, на думку експертів, є сигналом лідерам інших країн: Україна є ключовим питанням міжнародної політики і безпеки. Також фахівці переконані: поза камерами могла бути озвучена таємна інформація, тож зустріч віч-на-віч була необхідною.

“Чому саме зараз? Стратегічне обговорення ситуації внаслідок вторгнення росії. Що робимо в 2023 році. По друге – війна входить у важливу фазу і скоординувати позиції. Обговорити всі ці позиції не можна онлайн чи по телефону і не виключаю, як дипломат – топ сікрет – секретні матеріали, які не можна комунікувати сучасними засобами зв’язку між Києвом і Вашингтоном і представляти цікаві елементи російської стратегії і розвитку ситуації на фронті”, – сказав дипломат, заступник глави адміністрації президента України (2015–2019) Костянтин Єлісєєв.

“Ваші гроші – це не благодійність. Це інвестиція у глобальну безпеку та демократію”, – зазначив у конгресі США президент Зеленський. Аналітики кажуть: слова адресовані, зокрема, скептично налаштованим американцям та деяким республіканцям у конгресі. Йдеться про надання Україні багатомільярдної допомоги й озброєння. Ця зустріч – демонстрація американським президентом необхідності надалі підтримувати Україну. І не зменшувати цих зусиль і наступного року.

“Для Байдена важливо закласти фактор українського питання аби незважаючи на виборчі перегони залишалася в топ політики США. Таким чином показати певним республіканцям–трампістам, які скептично налаштовані для допомоги України – показати, що на сьогодні Україна є лідером боротьби за демократію, Україна захищає західні демократії від тоталітаризму і від тих членів конгресу, які займають позицію нейтральну чи проти”, – пояснив дипломат.

Найближчі місяці можуть бути вирішальними для України у війні. І саме у цей період на оборону нашої країни повинна стати техніка з нового пакета американської військової допомоги. Та дипломати й експерти зазначають: це лише частина необхідного озброєння, а про низку іншого, не менш важливого – американські політики поки що не говорять. Однак і ця зброя – це вже скресання криги.

“Ключове не “Петріот”, а літаки, а літаки нам не дають – і пояснення що ми не можемо їх освоїти – це неправдиво, Зеленський сказав навіть, що наші пілоти і танкісти можуть використовувати і освоювати цю техніку”, – зауважив дипломат і політик Валерій Чалий.

“Україна не претендує на інші території. Оскільки Україна веде оборонну війну – і будь–яка зброя, яку отримає – то це оборонна зброя. Ми захищаємо територію і комплекси дозвіл на передачу “Петріотів! – натяк на те, що США налаштовані розширювати військову допомогу”, – вважає головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень НІСД Іван Ус.

Далекобійну артилерію, яку просить Україна і якою б могла атакувати російські військові аеродроми та склади з боєприпасами поруч із кордоном, Штати поки що не дають та не говорять про таку можливість. Однак промову і заклики президента України бурхливо підтримували оплесками у Конгресі. Дипломати ж твердять: за оваціями, які мужністю вибороли український народ та військо, мають бути дії союзників у майбутньому. Бо ж аплодисментами москолоту не вибити з української землі.

“Чесно? Оця ейфорія, яка наступає не тільки під час цього візиту, а й під час попередніх – Порошенка, Ющенка, потім проходить перший захват від аплодисментів у Конгресі багато разів – це відома річ, там так прийнято – англосаксонська традиція. І сприймати гарно будуть і народ український і ЗСУ дали на це підстави. Але нам потрібно не це – масштабне і швидке постачання зброї. І як сказав в Конгресі – танки і літаки”, – наголошує Чалий.

Головне, про що просять українці – зброя. Бо ж самі можуть і готові захищати себе, та і світ загалом.

Олена Рибінська, Ігор Костюк, “5 канал”.

Читайте також: головні результати візиту Зеленського до США.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: виступ Зеленського перед Конгресом США.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *