“Вікна повибивало, спимо вдягнені”: як виживають мешканці прифронтового Степногірська (Відео)

Після початку повномасштабної війни більша частина населення виїхала з населеного пункту

Одна людина загинула, ще одна поранена. Такі наслідки нічних обстрілів населених пунктів у Запорізький області. Найбільше від вогню окупантів потерпають Пологівський та Василівський райони. У громадах – чисельні руйнування будинків мирних жителів. Як виживають місцеві – дізнавався журналіст “5 каналу” Денис Розенков.

“Дуже, коли обстріли, страшно, звісно, ми тоді закриваємось, в укриття йдемо”, – розповідає Валентина.

Вона – продавчиня у Степногірській продуктовій крамниці. Каже, попри небезпеку, продукти сюди завозять двічі на тиждень. Коли вимикають світло, рятує генератор.

“Звісно, боїмося, ми спимо одягнені. От я живу в приватному будинку, ми одягнені спимо. У нас теж вікна повибивало, все. Документи, все наготовлено, все в сумках, щоб якщо тікати, то отак”, – каже продавчиня Валентина.

Селище Степногірськ – за 40 кілометрів від Запоріжжя і лише за кілька кілометрів від лінії фронту. Наслідки ворожих ударів – тут на кожному кроці. Місцеві стверджують, тихо в селищі не буває ніколи.

“Не буває в нас тихо, ночами, днями, стріляють, бахкають”, – каже житель Степногірська Ростислав.

30 років тому Степногірськ був перспективним селищем, адже тут є шахти з марганцевою рудою. Однак згодом видобуток закрили. Проте в селищі проживали близько 5-ти тисяч людей. Після російського вторгнення – більшість виїхали. Залишилося не більше семисот родин.

“У нас люди дуже такі, вони переживуть це, якби був мир та перестали стріляти. Виживають люди, згуртувалися тут зараз, як одна родина, один одному допомагають й воду носять”, – розповідає селищна голова Степногірська Ірина Кондратюк.

Централізованого водопостачання тут немає. Воду підвозять машинами з обласного центру. Також місцеві набирають її з джерела та свердловин.

Газогону в селищі також немає. Тож усі блага залежать від електромереж, які постійно перебивають ворожі снаряди. Щоб зігрітися та приготувати їжу, тут почали встановлювати буржуйки у підвалах багатоповерхівок.

Згуртованість людей та бажання допомогти один одному поширюються тут і на покинутих тварин. Місцеві їх регулярно підгодовують.

“Шкода, живі, тому годуємо. Щось з’їмо самі, щось віддамо. Треба годувати, вони ж живі”, – каже мешканка Степногірська Галина.

Попри надскладне життя, жителі Степногірська стверджують – вірять у перемогу Збройних сил. Та готові терпіти труднощі заради майбутньої перемоги.

“Ну, важко, ну, слава Богу живі, а все можна подолати, розумієте, саме це головне”, – наголошує жителька Степногірська Тамара.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, “5 канал”

Читайте також: Нічний обстріл Запоріжжя: ракети рф пошкодили критичну інфраструктуру і житлові будинки

Як повідомляв 5.UA, у понеділок, 5 грудня, країна-агресор здійснила новий масований ракетний удар по Україні. Близько 13:10 в Україні оголосили масштабну повітряну тривогу, зокрема в Києві, у кількох областях працювала ППО.

Нагадаємо, в Одесі зупинили водопостачання через знеструмлення насосних станцій – повідомляють про пожежу. У Запорізькій області пролунало кілька вибухів, є загиблі та поранені.

Дивіться також відео: “Бавовна” на аеродромі “Енгельс”: що відомо / Сергій Руденко

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *