В ОК “Південь” розповіли, де сховатися від обстрілів, якщо поблизу немає укриттів (Відео)

Гуменюк зазначила: треба обов’язково, щоб вас укривала якась подвійна стінка

У програмі “Час: Online” з Марією Скібінською на “5 каналі” начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк розповіла, де безпечніше за все ховатися, якщо поблизу немає укриттів.

“По-перше, треба усвідомлювати, який рівень небезпеки, яка саме загроза (ред. – біля) вас відбувається. Тобто, якщо це ракетна небезпека – треба усвідомлювати, який може бути об’єкт уражений, і зважати на те, наскільки будуть ці ураження посилені наявними навколо вас предметами. Зокрема, дзеркальні вітрини, скляні вітрини торговельних центрів, магазинів можуть завдавати додаткового ураження”, – сказала Гуменюк.

Вона зазначила: треба обов’язково, щоб вас укривала якась подвійна стінка.

“Також, вже на прикладі Миколаєва, коли ми знаємо, що (ред. – ворогом) застосовуються нетипові види озброєння. Це зенітно-ракетні системи, які мають надзвичайно посилене ураження і розриваються на шматки, які додатково ушкоджують. Треба обов’язково, щоб вас укривала якась подвійна стінка. Тобто, щоб була можливість укритися і від хвилі, і від уламків, які будуть нести. Ну і, якомога ближче це має бути до землі. Тобто, щоб не було на вас одразу зверху насипу додаткового. Це основні такі критерії, за якими ви орієнтуєтеся в просторі. І, крім того, треба усвідомлювати, що такими укриттями також можуть бути, наприклад, станції метро. Залежно від того, в якому місті або місцевості ви перебуваєте. Або просто земляні вали, за якими можна укритися від хвилі і розриву”, – пояснила начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

Також Гуменюк розповіла, що робити у випадку, якщо людина проживає у місті, де немає метро і бомбосховища.

“Можуть підземні укриття слугувати, як імітація бомбосховища. Це і паркінги підземні. Але треба дуже ретельно проаналізувати, наскільки важкі над ними конструкції, з чого вони, і їхня вага. Тобто, для того, щоб не опинитися похованим під додатковим навантаженням”, – сказала начальниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

Гуменюк зауважила: всі ОСББ мали б вивчити доцільність використання своїх підвалів як таких укриттів.

“Вже за пів року повномасштабного вторгнення рф і повторення цих загроз, усі ОСББ мали б вивчити доцільність використання своїх підвалів як таких укриттів. У випадку, якщо вони побудовані без дотримання тих вимог, які мають бути. Наприклад, там дуже міцні панелі, які тримають, чи це цегла використана в кладці стінки, чи це просто плити, які можуть завалити. Тут треба запросити, все ж таки, якщо це ще не зроблено, запросити відповідних інженерних фахівців. Вивчити доцільність використання вашого підвалу як укриття і тоді прийняти для себе рішення. Можливо, справді скооперуватися і укриватися в сусідньому будинку. Наприклад, який збудований з більшим дотриманням таких норм”, – сказала вона.

Дивіться повний випуск програми:

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *