В Україні оцифровують старовинні храми на випадок їх руйнування російськими обстрілами

На Львівщині продовжують оцифровувати пам’ятки архітектури на випадок руйнувань через російські ракетні обстріли.

Львівська компанія «Skeiron» оцифровує культурну спадщину з 2016 року. Якщо раніше це робилося заради популяризації пам’яток і підкріплення туризму, то в умовах війни цифрові копії зможуть бути використані для реставрації та відбудови. Саме так сказано на ФБ-сторінці компанії: «Наше завдання зараз — закарбувати, а отже — вберегти якнайбільше архітектурних та мистецьких надбань від руйнівних впливів часу і божевільного сусіда. Мета проєкту: 3D-сканування культурних пам’яток по всій Україні, де тільки це дозволять обставини. Хочемо створити їхні 3D-копії; це буде основою для відновлення пам’ятки у разі її руйнування». За пів року російської агресії 205 релігійних споруд України зазнали руйнувань. Зокрема, санктуарій Воздвиження Чесного Хреста у Берездівцях на Львівщині постраждав від російських ударів 10 жовтня.

Три жовківські храми, повідомляє сайт Фотографії старого Львова, відтепер також мають власні 3D-моделі. Йдеться про василіанську церкву Пресвятого Серця Христового, церкву святого священномученика Йосафата та римо-католицький храм святого Лаврентія.

 

 

Сканували святині за фінансової підтримки інституту «Polonika» та швейцарської фундації «Aliph Foundation» у межах проєкту «SaveUkrainianHeritage».

Ось приклад сканування, виконаного разом з інститутом «Polonika»: римо-католицький храм св. Варфоломея у Дрогобичі.

 

 

Кожній з відсканованих святинь фахівці присвятили по два дні роботи: встановлювали півтори-три сотні станцій сканування, знімали від двох до чотирьох тисяч фотографій, залежно від специфіки та деталізованості храмів. Наприклад, у Преображенській церкві у Львові було встановлено 450 точок сканування і зроблено 7000 знімків лише всередині.

«Найважливіші пам’ятки вже мають свої 3D-копії: раніше були оцифровані: Жовківська синагога, замок та церква Пресвятої Трійці, яка внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Тепер цей перелік збільшився ще на три храми, — зазначив співзасновник компанії «Skeiron» Юрій Преподобний. — Натомість у списку маємо багато цінних пам’яток інших населених пунктів Львівщини і навіть інших областей України».

 

 

Від початку повномасштабної війни компанія «Skeiron» оцифрувала 35 архітектурних пам’яток Львівщини. Зараз фахівці працюють над створенням 3D-моделей для ще 10-ти об’єктів. «Skeiron» почала зі сканування об’єктів Львівської області, але роботи заплановано на Чернігівщині, Київщині, Волині, Буковині. Найбільшу цінність становить спадщина ЮНЕСКО, пам’ятки національного та місцевого значення та будівлі в поганому стані, які легше можуть бути зруйновані обстрілами.

 

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *