В ящиках із-під снарядів: як військовий ЗСУ евакуйовував “бойових” бджіл із Бахмуту – сюжет (Відео)

Олександр перевіряє бджолину хату після переїздів

Бойові бджоли із Бахмута оселилися в Черкасах. Військовий, який проходить службу на Донеччині, знайшов нічийну бджолину родину та взявся її доглядати. Вулики робити не було часу, тож їхньою хатою став ящик з-під боєприпасів. А коли вояка-бджоляра перевели в інший підрозділ – волонтери доправили його підопічних до нього додому в Черкаси. Найбільший страх був, що на блокпосту влаштують перевірку і відкриють імпровізований вулик. Бджіл-переселенців відвідала журналістка “5 каналу”.

Олександр перевіряє бджолину хату після переїздів. 700 кілометрів родина бджіл у ящику з-під боєприпасів евакуювалась із Донеччини до Черкас. Нічийну бджолину родину військовослужбовець Олександр знайшов біля Бахмуту. Вирішив урятувати, адже поряд – саме пекло війни. Спочатку струсив їх із дерева у ящик з-під пиріжків.

“Знаю, що вони без догляду пропадуть. А так буде користь із цього, так, коли я чую гул роя, то я все кидаю і біжу за цим роєм”, – каже військовослужбовець ЗСУ Олександр Афанасьєв.

Смугасту біологічну зброю Олександр привіз на місце базування свого підрозділу, там і знайшов бойовому рою нову хатинку – ящик з-під боєприпасів.

“До нього вимоги були, щоб був герметичний, щоб можна було перевезти, от ящик з боєприпасів і по об’єму, і по надійності, але я знав, що його треба підготовити, бо я був у музеях, бачив як виглядали старовинні дуплянки, як раніше тримали бджіл, тому я посвердлив і поробив планочки, до яких вони уже прикріпили своє обійття”, – додав Олександр Афанасьєв.

А коли Олександра переводили на інше базування – вирішив евакуювати бджіл. Домовився з волонтерами відвезти комах-переселенців додому в Черкаси.

Волонтер Ігор погодився вивезти вулик з війни. Бджіл не боїться, але була одна проблема: бджолиний будинок – це ящик з під-боєприпасів, а попереду купа блокпостів з перевірками.

“Відкриваємо, стоїть ящик з-під боєприпасів, питають що це? Кажемо, бджоли, які бджоли, туди залазять в автомобіль, я не знаю як з ними поводиться, а Саня каже – постукай потихеньку, вони там гудять, точно, гудять, і так на кожному блокпосту: що везете, – бджоли, – показуйте. Я переживаю, що як відкриють – весело буде всім”, – пригадує волонтер Ігор Реп’яшенко.

Нині Олександр у тимчасовій відпустці – приїхав додому провідати родину та своїх бойових бджіл. Розповідає, 700 кілометрів бездоріжжям бджоли з війни витримали стійко. Допоки він захищає Україну на сході, доглядати медоносних комах допомагають волонтери і юний бджоляр – син Ярослав. Це він напуває їх водою. А ще знає вже всі особливості догляду за бджолами.

“Після 6-ї, коли вже темно – не можна доглядати за ними, бо вони подумають, що це ведмідь і почнуть тебе дуже боляче кусати, не можна перед їхнім виходом стоять довго, бо вони почнуть виходить й кусати тебе”, – підсумував волонтер.

Бджоли з війни за три тижні після переїзду вже облюбували місце та нарощують сім’ю, нині їх уже близько 60 тисяч. У вулику ще донецький мед, його не забиратимуть. Після пережитого стресу спершу вони мають прижитися. А нектаром ділитимуться вже наступного року.

Яна Лимаренко, Олександр Лісовий, Черкаси, “5 канал”

Читайте також: Медовий сезон 2022: як розвивається бджолярство на Полтавщині в умовах війни 

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *