Генсек ООН нарешті відреагував на ситуацію з Запорізькою АЕС

Про вину росіян він так нічого і не сказав

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш прокоментував загрозу масштабної аварії на Запорізькій АЕС, яка вже кілька місяців перебуває під контролем російських військових.

Він заявив, що будь-яка потенційна шкода Запорізькій АЕС чи іншим ядерним об’єктам в Україні може призвести до катастрофічних наслідків.

“Я закликаю всіх зацікавлених осіб проявити здоровий глузд і розум, не вживати жодних дій, які можуть поставити під загрозу фізичну цілісність, безпеку та захищеність найбільшої в Європі атомної станції”, –йдеться у заяві Гуттеріша.

Він зазначив, що, на жаль, замість деескалації протягом останніх кількох днів надходила інформація про “нові вкрай тривожні інциденти”, які, якщо вони триватимуть, можуть призвести до катастрофи.

Під “тривожними інцидентами” він, вочевидь, має на увазі обстріли російськими військовими атомної станції з артилерії.

“ЗАЕС не можна використовувати як частину будь-якої військової операції. Натомість потрібна термінова домовленість на технічному рівні щодо безпечного периметра демілітаризації, щоб забезпечити безпеку території”, заявив генсек ООН.

Він також наголосив:

“Ми повинні чітко розуміти, що будь-яка потенційна шкода Запорізькій АЕС, будь-яким іншим ядерним об’єктам в Україні чи будь-де ще може призвести до катастрофічних наслідків. Не тільки найближчої до станції місцевості, а й регіону та за його межами. Це абсолютно неприйнятно!”.

Тим часом Україна надала Міжнародному агентству з атомної енергії (МАГАТЕ) та ООН докази порушення російськими загарбниками принципів ядерної безпеки на Запорізькій АЕС та звернулася із закликом невідкладно направити на ЗАЕС міжнародну місію у складі фахівців МАГАТЕ і військових експертів ООН.

Раніше у Міндовкілля повідомили, що наслідки вибуху на Запорізькій АЕС будуть удесятеро серйознішими, ніж Чорнобиль.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *