Голову Харкова Терехова оштрафували за використання російської мови в телеефірі – Кремінь

Також політику винесли попередження щодо мови соцмереж

Міського голову Харкова Ігоря Терехова оштрафували за використання російської мови в ефірі всеукраїнського телемарафону. Про це у Facebook повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мовний омбудсман виніс постанову про накладення штрафу 3400 грн за порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Як зазначено у постанові, Терехов у зверненнях до мешканців Харкова в ефірі телемарафону “Єдині новини” застосовував недержавну мову, чим порушив ч. 1 ст. 12 Закону.

“Також винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді попередження за порушення ч. 6 ст. 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, відповідно до якої офіційні інтернет-представництва харківського міського голови у Facebook та Telegram мають бути виконані державною мовою”, – повідомив Тарас Кремінь.

Зазначені постанови набирають законної сили після закінчення строку на їх оскарження – 4 грудня 2022 року.

Як нагадав уповноважений, 2021 р. уже були встановлені факти використання депутатами Харківської міськради, в т. ч. Ігорем Тереховим, недержавної мови при здійсненні своїх повноважень. Тоді було складено акти та протоколи про порушення.

“Також на адресу Харківського міського голови та міської ради неодноразово скеровувались листи із роз’ясненнями норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та вимогами щодо недопущення їх порушення”, – зазначив Кремінь.

Читайте також: Порошенко: всі переконалися, що різниця є, українська мова – це зброя, вона нас об’єднує і надає сили нашому опору

Дивіться також відео: Нема з чого вчити українську мову? Чому підручники для діаспори не друкують

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *