Господарі від Бога: на Київщині російський танк засадили городиною – сюжет (Відео)

Обробляти немалий город родині доводиться біля руїн рідного дому

Війна війною, а город садити треба. На Київщині селяни перетворили покинуту російську техніку на клумбу. Аби не дати ділянці простоювати, господарі висадили городину в засипаний землею корпус російського танка. Його роздивилася кореспондентка “5 каналу” Оксана Паращак.

Уже чотири місяці Велика Димерка дихає вільно. Окупанти втекли звідси ще 1 квітня, коли наші захисники повністю визволили Київщину. Накивавши п’ятами, російські війська залишили у дворах селян власну техніку. Та ворожий металобрухт господарі викидати не поспішають.

Танк прикрашає город сім’ї Семиногів. Залишили його тут російські військові ще в березні. Тоді-то на кілька тижнів оселилися в будинку родини.

“Ми виїхали 14 березня, на наступний день російські воєнні на танку заїхали на подвір’я, почали закопувати танк і понакривали його килимами, щоб не так видно були”, – розповідає мешканка Великої Димерки Іванка.

У підвалі двоповерхового будинку жили десятки загарбників. Сусіди пригадують і гучні гулянки, які влаштовували росіяни у дворі. Та весело окупантам було недовго. Наприкінці березня гостей дому помітили ЗСУ.  

“Як перший раз влучили у дах, там, де літня кухня, гараж, вони вже почали тікати звідси”, – згадує Іванка.

Наші захисники помітили і схований танк. Ювелірним влучанням йому знесли верхівку.  Від потужного удару в будинку ледь уціліла частина першого поверху. Дах, пригадує Іванка, лежав просто на подвір’ї.

“На городі була дуже страшна картина, коли стоїть російський танк і на городі нема будинку, я захотіла посадити квіти біля башти, мені здалось це класною ідеєю. Ми приїхали 8 квітня і чекали майже 1,5 місця, щоб танк забрали, просили забрати, тому що треба садити картоплю, все для господарства, ми чекали-чекали. Потім вирішили, що не будемо чекати, посадили картоплю, помідори, перець”, – розповідає Іванка.

До такої городньої окраси навіть звикли, каже Іванка. Та все ж, аби повноцінно засіяти город, восени танк хочуть віддати. Якщо ж спеціальні служби знову зволікатимуть, у господині рішення є.

“Я казала, якщо не заберуть, коли ми зберемо урожай, то калину в ньому посадимо на честь перемоги”, – розповідає мешканка Великої Димерки Юлія Семиног.

Чекає перемоги, кажуть, і Мурчик, який пережив окупацію. Кіт мешкав тут із російськими військовими. Нажаханий окупантами, Мурчик іще довго боявся чоловіків, пригадує Іванка. У дворі був і собака. Однак після визволення села його не знайшли.

Нині родина винаймає оселю в іншому кінці села. Обробляти немалий город  доводиться біля руїн рідного дому. Відбудувати новий можливості немає, а про допомогу від держави – поки не чути.

Оксана Паращак, Орест Пона, “5 канал”

Нагадаємо, у Димерці знайшли методичку рашистів, у якій йдеться, що напад рф мав на меті влаштувати геноцид і тотальне поневолення всіх українців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *