Грант від 500 тис. до 1 млн: як ветерани можуть отримати нову допомогу (Відео)

Заявки прийматимуть з 5 вересня і до 5 жовтня. Усі подробиці – на сайті “Українського ветеранського фонду”

Burger Makers, Veterano Pizza, Fuse Foods, Slice&dry’s – усе приклади успішного бізнесу українських ветеранів. Після повернення з війни складно повернутися до звичайного життя, згадує Вікторія Ткач, колишня військова медик.

“І тут якраз допомагали такі самі люди як я, які теж намагалися соціалізуватися. І потрошку ми збивалися у маленькі групки і намагалися знайти що робити нам далі. Ось так і почалися цікаві ідеї стосовно туризму, стосовно військово-патріотичного виховання і виховання дітей. І так з’явилася моя ідея про початок виробництва харчової продукції”, – розповідає ветеранка, засновниця торгової марки Slice&dry’s.

Свій перший грант 25 тисяч гривень Вікторія отримала у Київській школі економіки. Закупила продукцію, доробила дизайн бренду і фасувальних пакетів, придбала сушарки для виготовлення сушених фруктів та овочів. Щоб отримати ці кошти для старту, мусила написати мотиваційного листа. З ним і зародилася ідея бізнесу.

“Був голий аркуш паперу, я пила чай, не могла нічого придумати. І потім думаю – треба трошки фруктози, і дістала з пакетика маминої сушеної полуниці. І я собі думаю-думаю, їм ту полуницю, страждаю, а потім дивлюсь на ту полуницю – думаю “Во!”, – а може почати саме з цього?” – пригадує Вікторія Ткач.

Пізніше отримала ще один грант 1000 євро від Міжнародної організації з міграції – на обладнання для нарізки.

А от у засновників ресторану Burger Makers – інша історія. Брати Ярослав та Ігор після повернення з АТО шукали гроші, щоб почати бізнес.

“Гроші, гроші я взяв – я продав свою квартиру у себе вдома на батьківщині у Житомирській області в Бердичеві”, – каже ветеран, співзасновник ресторану Burger Makers Ярослав Гаврилюк.

“Я отримав страховку за поранення. Я на війні отримав поранення – у мене ампутація правої ноги нижче коліна. Отримав страховку, от, і вирішив ці гроші вкласти в бізнес”, – зауважує ветеран Ігор Дерман.

Також підприємці не змогли скористатися програмою державного кредитування “5-7-9”. Кажуть: не підійшли за вимогами.

“Ми вклали близько 35 – до 40 тисяч”, – зазначає Ярослав Гаврилюк.

Допомогти таким підприємцям розвивати власну справу готовий “Український ветеранський фонд”. Мовиться як про ветеранів, так і їхні родини та сім’ї загиблих захисників. Організація пропонує гранти на суму від 500 тисяч до 1 мільйона гривень. Для цього треба виграти конкурс. У фонді наголошують: поки що на допомогу можуть розраховувати лише бізнеси, які вже працюють.

“Тому, що початок бізнесу – це завжди більш ризикова ініціатива, і в умовах ще комплексу ризиків зовнішніх зараз складно поки що нам знайти баланс. Ми консультуємося з провідними фахівцями у сфері менеджменту, правління бізнесом для того, щоб виставити критерії, за якими ми зможемо оцінювати потенційний бізнес, тобто стартап”, – пояснює виконавча директорка “Українського ветеранського фонду” Наталія Калмикова.

Заявки прийматимуть з 5 вересня і до 5 жовтня. Усі подробиці – на сайті фонду.

“Після п’ятого жовтня ми закриваємо саме на цю програму прийом заявок, оцінюємо і надаємо фінансування. І кошти наразі в нас і бюджетні, і позабюджетні. У нас залучені кошти ще від американської благодійної організації”, – переконує Наталія Калмикова.

Ярослав та Ігор згодні, що така підтримка важлива для підприємців. Але претендуватимуть на такі гранти лише після Перемоги. Бо повернулися до лав Збройних сил.

“Ну для нас це було б прийнятно, дуже. Тому, що ми вже деякий час пропрацювали і в нас була маркетингова компанія. Тобто люди нас знають, і якщо ми знову з’являємося на ринку, то вони вже будуть знати нашу якість, вони будуть знати що вони купують, за чим вони йдуть, за якими емоціями – що вони отримають, тобто тут уже простіше”, – розповідає Ігор Дерман.

А початківцям дають пораду.

“Ну найголовніше – це я, думаю, не падати духом. Не панікувати, все добре, ви не вмираєте. Треба триматися до кінця”, – радить ветеран.

“Якщо ти вже почав, то треба тобі розуміти, що уже шляху назад немає. Треба йти тільки вперед. Якось реформуватися залежно від умов економічних, адаптуватися і треба йти вже до кінця”, – наголошує співзасновник ресторану Burger Makers.

Назар Войтенков, Олексій Іванченков, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, вранці 24 лютого росія розпочала повномасштабну війну проти України. По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі були завдані ракетні удари, а війська рф перейшли кордон під Харковом.

ЗСУ, всі спеціальні та силові служби держави були підняті за тривогою. Ворог почав інтенсивні обстріли підрозділів ЗСУ на сході – українська армія дає відсіч російським військам. В екстреному режимі працює Рада національної безпеки й оборони. Запроваджено воєнний стан. Україна офіційно направила позов проти російської федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *