Дев’яті роковини: у Києві вшанували перших загиблих Героїв Небесної Сотні – як це було (Відео)

Панахида за полеглими відбулася біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна

Щоб ушанувати пам’ять перших полеглих на Майдані – Тамара Швець приїхала з-під Києва. До ходи пам’яті долучається щороку, бо серед героїв Небесної Сотні і її чоловік – Віктор Швець.

“Кожна краплинка щодо вшанування має дуже велике значення, ми живемо, поки ми пам’ятаємо. Майбутнє можливо тільки з пам’яттю про минуле. Будемо пам’ятати ми, будуть пам’ятати наші діти і внуки, будемо знати історію”, – вважає дружина Героя Небесної Сотні Віктора Швеця Тамара Швець.

З квітами, прапорами і лампадками – вшанувати пам’ять тих, хто першими загинув від рук беркутівців, зібралися десятки киян. Від Лядських воріт, як щороку, ходу не розпочинають: через повномасштабну війну захід буде скромним. Кияни пройдуться лише вулицею Грушевського. Багато з них були тут і 9 років тому.

“Для мене ці перші загиблі були дуже болючі, дуже болючі. Люди загинули за нашу свободу, віддали життя, життя – це саме дороге, що є у людини. Тому я не могла не прийти”, – каже волонтерка Ніна Лєва.

Хвилиною мовчання вшанували Михайла Жизневського – білоруса, який загинув у збройному протистоянні одним із перших. Згадали і майданівця Юрія Вербицького – його викрали з лікарні 21 січня, а наступного дня тіло знайшли у лісі під Києвом.

“Пізніше від цих протистоянь померли в лікарнях і Олександ Бадера і від вогнепального поранення за кілька днів у лікарні загинув Роман Сеник і Богдан Калиняк. Це якраз і є перші загиблі в цій російсько-українській війні, бо по суті Майдан – це була перша переможна битва за вільну, соборну, незалежну Україну і саме Майдан став такою загрозою для путіна, саме тоді коли українці дуже потужно на весь світ визначили свій цивілізаційний вибір”, – наголошує директор музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

“Важко собі уявити, що я маючи можливість не прийшов би сюди вшанувати цих хлопців. Насправді в нас зараз ідуть важкі бої по всьому фронті, але ми не маємо права забувати про внутрішній фронт”, – зауважив колишній політв’язень, військовослужбовець Роман Балух.

Панахида за полеглими відбулась біля пам’ятного знака на честь Сергія Нігояна. Вірменин за походженням – він був першим, хто загинув під час Революції Гідності від вогнепального поранення.

Протистояння тут, на вулиці Грушевського почалося ще 19 січня, коли мітингувальники спробували пройти до Верховної Ради. Дорогу їм перекрили беркутівці, почався бій: люди кидали в силовиків бруківкою і підпалювали шини. Беркутівці у відповідь застосовували травматичну зброю, сльозогінний газ і в мороз поливали людей з водометів. Згодом цей день назвуть “Вогнехрещем”.

На третій день пекельної боротьби “Беркут” відтіснив протестувальників до Європейської площі. З цього дня і розпочався відлік загиблих на Майдані, яких потім назвуть “Небесної Сотнею”.

Оксана Паращак, Олексій Іванченков, “5 канал”

Читайте також: Небесна Сотня поіменно: чим жили герої-майданівці і якими були їхні останні слова 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *