День св. Миколая у підземеллі: волонтери з подарунками завітали до дітей у прифронтовий Оріхів (Відео)

Окрім найнеобхіднішого у подарункових наборах – дитячі речі та багато солодощів

Одинадцятирічна Каміла розглядає подарунки, отримані до свята Миколая та Різдва. Солодощі та іграшки у прифронтовому місті діти бачать зрідка.

“Папа дивиться, щоб, якщо будуть аж сюди бахкать, то я буду спускатись. Папа дивиться за мною, щоб я спускалась. Нас у домі папа, старший брат і я, троє”, – розповідає Каміла.

У цьому підвалі багатоповерхівки в Оріхові мешкають 11 родин. Серед них п’ятеро дітей. Облаштувалися в укритті ще в березні, кажуть мешканці, адже перебувати у квартирах і надворі небезпечно.

У таких помешканнях гості бувають нечасто. Тому діти побоюються уваги та світла від відеокамери. З острахом розповідають навіть про свої мрії.

“Іще хочу бути волейболісткою. Мені подобається волейбол”, – каже дівчинка.

Уцілілих шкіл та сталого зв’язку в Оріхові немає. У підвалах діти вчаться і грають, коли є світло.

“Світло буває є, буває немає, води так же само, топиться буржуйка, якщо світла немає, а так, ми на першому поверсі знаходимося, якщо гучно, одразу спускаємося в підвал. Ночують вони, цілодобово сплять тут, у підвалі”, – пояснює жителька Оріхова Світлана.

У місті Оріхів залишилися два десятки дітей. Переважна більшість родин із дітьми звідси виїхали. Така сама ситуація у сусідній Преображенці. Люди не полишають домівок, адже не хочуть поневірятися.

“Поки нікуди ми не будемо виїжджати, тому що коштів немає, нічого. Були в Польщі, приїхали з Польщі. Гуманітарку ж отримуємо, так й виживаємо”, – каже житель Преображенки Олександр.

“Не залишаємо свої будинки, бо мародери лазять, по-друге, нема куди, ми вирішили вдома”, – запевнряє жителька Преображенки Людмила.

Подарунки до новорічно-різдвяних свят у населені пункти поблизу лінії фронту доправляють волонтери. Окрім найнеобхіднішого у подарункових наборах – дитячі речі та багато солодощів. Щоб малеча бодай на якийсь час забула, що таке війна.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, “5 канал”

Нагадаємо, ялинку у воєнному стилі облаштували у Миколаєві

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Біля ялинки 2023-й не зустрічатимуть? Чи хочуть українці новорічне дерево в Києві

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *