“Довго перезаряджатимешся – станеш ціллю”: як артилеристи НГУ нищать ворога під Бахмутом ‒ сюжет (Відео)

Одне з важливих завдань для артилеристів ‒ прикрити побратимів-піхотинців

Від початку масштабної війни росії проти України артилерія стала однією з найважливіших елементів бойових дій. На ній багато в чому зав’язаний як успіх в обороні, так і наступ. Як працюють українські гармати на фронті? І яким проблемам доводиться протистояти українським “богам війни” ‒ про журналістці “5 каналу” розповіли артилеристи бригади швидкого реагування Нацгвардії, які тримають оборону на Бахмутському напрямку.

На їхньому рахунку десятки знищених ворожих складів боєприпасів, сотні ліквідованих окупантів, розбиті російські артилерійські батареї. З першого дня повномасштабного вторгнення артилеристи стали одним із найважливіших елементів у театрі бойових дій. Таку саму зброю ворог активно використовує під час своїх атак і штурмів. Тож українські артилеристи вступають у поєдинки з росіянами і працюють мало не цілодобово.

“Дуже багато. Справляємося. Можна навіть більше. Бо коли знищуєш ворога, то набагато краще. Хотілося б завжди його нищити і побільше”, ‒ каже військовослужбовець бригади швидкого реагування НГУ “Ескандор”.

Нині обслуга працює з причіпною гаубицею Д-30. Установка проста в керуванні та обслуговуванні. І хоча техніка не нова, та в умілих руках вона працює потужно і результативно. Усе залежить від досвіду екіпажу та якості обслуговування озброєння. Якщо робота професійна та злагоджена, то проблем немає, кажуть хлопці.

“Вони працюють і вдень, і в ніч, і зранку, і після обіду. В будь-який момент. Але вони працюють і ще будуть працювати”, ‒ ствердив військовослужбовець бригади швидкого реагування НГУ “Ксенон”.

В арсеналі артилеристів є і новітня гаубиця М777. Вона здатна зробити п’ять пострілів за хвилину. Б’є далі, ніж радянські установки, і б’є точніше. Команда може нею легше оперувати, змінювати напрямки і швидше працювати по різних цілях.

“Вона більш габаритніша, ніж Д-30, але вона якісніша і точніша, і для знищення цілей потрібно менше снарядів. То вони ефективніші, рахується. А чим більше в нас ефективної зброї, тим краще для нас”, ‒ додав “Есканор”.

Здебільшого цілі артилеристів розташовані у глибині російських позицій, тому доводиться під’їжджати близько до передової. Однак злагодженість дій і професіоналізм роблять свою справу. Кожні пів хвилини тут мають значення. Довго перезаряджатимешся ‒ сам станеш ціллю.

“А що бояться, що прилетить? Так може й не прилетить. Буває, прилітає, то треба ховатись, а не лякатися”, ‒ наголосив “Есканор”.

Військовослужбовець бригади швидкого реагування НГУ “Ксенон” зауважив: “Застосовуємо контрбатарейну боротьбу, треба ж подавити і ті самі танки, якщо ми до них можемо дістати, і мінометні розрахунки теж мусимо подавити. А дуже рідко, якщо знайдеться хтось, хто під’їде досить близько, то ми і їх можемо дістати”.

Окрім знищення цілей, одне з важливих завдань для артилеристів ‒ прикрити побратимів-піхотинців. Чи то наступ, чи рейдові дії, чи спроба ворога атакувати. В особливо гарячі моменти стволи артилерії випускають сотні снарядів.

“Є така приказка ‒ піт артилериста береже кров піхотинця. Тому нам потрібно працювати. Працювати і потіти, щоб зберегти трохи їхню кров”, ‒ повідомив “Ксенон”.

Робота з установкою ‒ це важка фізична праця. Та хлопці переконують: нині мова не про роботу, а про відданість. Ніхто з артилеристів не скаржиться на втому.

“Мене це точно не лякає, там робота якась, чи ще щось. Треба виконати наше завдання. Ми давали присягу боронити нашу країну, суверенітет, цілісність, народ. Треба виконувати клятву, яку давали своїй країні”, ‒ запевнив “Есканор”.

Підрозділ артилеристів Бригади швидкого реагування Нацгвардії ‒ на фронті з першого дня повномасштабного вторгнення росії. Для когось із хлопців ‒ це перша ротація і перший бойовий досвід.

“Спочатку я не міг повірить, воно чути було, що літає щось і бахкає. Дивишся в телефон, пишуть, що Харків бомблять, Київ бомблять, Херсон бомблять. Трошки було не по собі, але все одно треба було працювати, ніхто не розгубився, всі були зібрані і всі були готові до роботи”, ‒ запевнив “Есканор”.

Після восьми місяців запеклих боїв на різних ділянках фронту хлопці не мріють про відпочинок. Нині вони на одному з найгарячіших напрямків Донеччини ‒ біля Бахмуту. І роботи тут їм вистачає.

“Коли знищує цілі, оце мотивує, по-справжньому мотивує. Коли вони собі позволяють поставить три танки, а ти зміг по них відпрацювати і тобі кажуть: два знищено, один пошкоджено. Оце мотивує. Отак би кожен день працював. Мотивація була б кожен день”, ‒ підсумував “Есканор”.

Євгенія Китаїва, Ганка Кудрявцева з Донецької області “5 канал”

Читайте також: Українська авіація завдала 20 ударів по рашистах, а ворожі атаки були відбиті на Харківщині, Луганщині та Донеччині – Генштаб 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *