Допомогти захисникам і зібрати гроші на обігрів екзотичних рослин – у Києві пройшов зимовий вернісаж (Відео)

Для усіх відвідувачів ярмарку влаштували екскурсію в оранжерею, щоб люди на власні очі побачили, в якому стані перебувають рослини

Подарувати святковий настрій, допомогти нашим захисникам та зібрати гроші на обігрів екзотичних рослин в оранжереї – така мета Зимового вернісажу, який провели у столичному ботанічному саду імені Гришка. Що ж особливого приготували для відвідувачів –журналістка “5 каналу” Марія Марчук бачила.

Хвоя, фрукти та трав’яний чай – це палітра запахів на ярмарку у ботанічному саду імені Гришка. Зимовий вернісаж занурює у святкову атмосферу. Такі новорічні прикраси можна придбати та й зробити власноруч.

Волонтери почали виготовляти віночки минулого тижня. На один виріб витрачають півтори-дві години. Всі матеріали для саморобних прикрас збирали у саду. На майстер-класі навчають, як зробити такий вінок.

“Вони важливі для новорічного настрою, для того, щоб підтримати нас, коли зараз важкі дуже часи. Коли це роблю, я відволікаюсь і мені це дуже допомагає підтримувати настрій, а коли в тебе гарний настрій, ти можеш щось більше зробити для всіх”, – розповідає волонтерка Катерина.

Навіть відсутність світла не зупиняє умілиць – вони продовжують роботу.

На заході відвідувачам пропонують купити смаколики власного приготування, трав’яні чаї, новорічні іграшки та свічки. Також на вернісажі представили понад 50 картин Любомира Мартинюка. Вторговані гроші пІдуть і на допомогу для 3-ї окремої танкової Залізної бригади. Цьому підрозділу допомагають ще з весни.

“Це і форма, і навіть скоби, термобілизна, одяг, колеса, генератори, павербанки. Ми дуже вже багато речей придбали для них. Так само і фрукти варення, соки. Вони дуже раді, особливо коли це привозять на місце, де вони давно вже базуються, де вони давно вже не бачили свіжих фруктів”, – розповідає науковий співробітник ботанічного саду ім. М. М. Гришка Михайло Журба.

“Ми показуємо і Україні, і всьому світу, що життя продовжується, мабуть, і треба щось робити для перемоги. Таким чином, це наш внесок у перемогу України у цій війні. Значна частина коштів, які буде отримано від реалізації, буде іти на ЗСУ”, – наголошує заступник директора ботанічного саду ім. М. М. Гришка Джамал Рахметов.

Ще частину коштів – витратять на опалення власної оранжереї. Через холод у ботанічному саду гинуть екзотичні дерева і кущі. Відновити колекцію буде неможливо, якщо зараз її не врятувати. До збору на тепло для рослин доєдналася і киянка Поліна. Дівчинка прийшла продавати цукерки, які готувала разом із мамою.

“Я вже за годинку заробила тисячу гривень. Тут 3 кілограми цукру, десь напевно працювала 3 години. Є людинки, два сердечка, є будинок”, – каже волонтерка Поліна.

Для усіх відвідувачів ярмарку влаштували екскурсію в оранжерею, щоб люди на власні очі побачили, в якому стані перебувають рослини. Особливо радіють такій пригоді маленькі українці та українки.

Марія Марчук, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: 20-річне дерево уже мертве: у ботсаду ім. Гришка гинуть екзотичні рослини через холод – як допомогти

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Пережити блекаут: як підготуватися і що купити – поради.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *