“Досі нема ні світла, ні газі, ні вікон”: у селі Горенка на Київщині нарешті провели воду – сюжет (Відео)

Громаду обіцяють забезпечити модульними будинками

Село Горенка, що на Київщині, потрохи повертається до цивілізації після навали російських окупантів. Сьогодні почали відновлювати зруйновану систему водопостачання та каналізації. Кошти на це надали у комітеті Червоного Хреста. Місцеві комунальники уже прокладають труби. Більше знає журналіст “5 каналу” Назара Войтенкова.

Після того як окупанти відійшли з київщини, чимало жителів області залишилися в ізоляції, а саме: без газопостачання, електрики і води. Зкорема, населений пункт Горенка. Однак сьогодні сюди проводять воду.

“По Горенці багацько порушень. В будинках порядка десь тридцяти – сорока процентів немає води. Скажімо, на сьогоднішній день, центральний апарат червоного хреста допомагає нам в підводі води до Гостомельской ОТГ. І це буде нове життя з водою уже качєственной, доброй водой, яка прийде до нас”, – заявив заступник начальника військової адміністрації Гостомельської ОТГ Леонід Вінцевич.

Для відновлення водопостачання у громаду залучають майже 70 мільйонів гривень. Ведуть перемови з Червоним Хрестом також про те, щоби підключити жителів до каналізаційної системи. Нині місцеве комунальне підприємтво працює над відновленням пошкоджених труб водопідведення.

“Відновлюємо ми старі мережі. Це центральні мережі водопостачання. Від них ми йдемо і відновлюємо – можемо будувати нові. Тобто це дасть можливість розбудови систем мереж водопостачання в селищі. І відновлення, реновації того, що було пошкоджено”, – розповів директор КП “Гостомельводотеплопостачання” Ігор Дорошевський.

У комунальному підприємстві планують відновити постачання більш ніж одній тисячі абонентів. Окрім фінансової підтримки Міжнародного комітету, на поміч прийшли місцеві волонтери та підприємці, які надали вцілілу техніку.

“Місцевих підприємців ми залучили та фонди. Це надано було бази для зберігання техніки і будівельних матеріялів. Також постійно надається за потреби будівельна техніка – це екскаватори, крани, самоскиди”, – каже співзасновник БФ “Перемога України” Дмитро Абрамчук.

Одним із районів відновлення водопостачання у Горенці стане вулиця Садова. Місцеві будинки зазнали критичних ушкоджень. Мешканці від початку повномасштабного вторгнення користуються криницями або свердловинами.

“Уже чотири місяці, ви знаєте, вже так і привикли до тої води, до тої. Що зранку туди пішла води принесла, тди пішла, тут волонтери привезуть. І отак день. А так цілий день в палатці сидимо, бо там тепло – гріємся. Таке наше життя зараз”, – каже мешканка Горенки Ольга Таравська.

Окрім водопостачання, у людей досі невирішене житлове питання. Кажуть, що громаду мають забезпечити модульними будинками, але поки радіють налагодженню централізованої води. Її у Гостомельську ОТГ підводитимуть із Києва.

“Ну, все рівно, ми тримаємося і ми переможемо його. Все рівно ми переможемо. Наші хлопці, дай її, Боже, здоров’я, ми переможемо. Перемога буде за нами!” – розповіла жителька Горенки Ольга Таравська.

Назар Войтенков, Олексій Іванченков, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, на Київщині відремонтували вже 119 багатоповерхівок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *