Загарбники намагаються переключити ЗАЕС до енергетичної системи РФ, – Генштаб

Про це передає у ранковому зведенні 15 грудня Генштаб ЗСУ.

На Запорізькому напрямку противник продовжує обстрілювати позиції українських військ та цивільну інфраструктуру вздовж річки Дніпро.

В області постраждали Гуляйпілське, Оріхів, Мала Токмачка.

Також окупаційна влада проводить роботи щодо переключення Запорізької атомної електростанції до енергетичної системи Російської Федерації.

27 листопада президент Енергоатому Петро Котін повідомив, що є ознаки того, що окупанти збираються залишити ЗАЕС. У Кремлі цю інформацію заперечили. Крім того, заступник головного інженера ЗАЕС Юрій Чернічук перейшов на бік окупантів.
2 грудня повідомлялося, що гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сподівається на вирішення ситуації навколо ЗАЕС до кінця року.
6 грудня у Росатомі заявили, що не передадуть МАГАТЕ контроль над Запорізькою АЕС, оскільки організація нібито не має мандату на управління ядерними станціями.
Вже 8 грудня Енергоатом інформував, що днем раніше російські загарбники завезли на територію Запорізької атомної електростанції кілька реактивних систем залпового вогню "Град" та розмістили поблизу сховища відпрацьованого ядерного палива.
А 9 грудня російські військові вдерлися до приміщень станції, побили начальника Управління соціальних програм ЗАЕС та його заступника і вивезли чоловіків у невідомому напрямку.
Центр національного спротиву 14 грудня писав, що окупанти погрожують звільнити працівників ЗАЕС, які до 1 січня не підпишуть договір з Росатомом.

Стежте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

https://espreso.tv/zagarbniki-namagayutsya-pereklyuchiti-zaes-do-energetichnoi-sistemi-rf-genshtab

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *