“Залізний вовк-2022” у Литві: як стартували найбільші в історії країни навчання НАТО ‒ сюжет (Відео)

НАТО посилює присутність у Балтиці

3,5 тисячі солдатів, десятки одиниць бронетехніки та 8 держав НАТО. У Литві стартували найбільші в історії країни навчання Північноатлантичного альянсу. Спільні зусилля литовської армії та сил блоку посилюють східний фланг НАТО проти ймовірної агресії Кремля. За навчаннями спостерігав журналіст “5 каналу”.

НАТО посилює присутність у Балтиці. Двотижневі військові навчання “Залізний вовк” продемонструють єдність альянсу у захисті балтійських союзників від імовірної агресії зі сходу. Адже російська загроза для цих держав не нова. Так само, як і Україна, Литва, Латвія та Естонія пізнали період окупації Радянським Союзом. Здобувши незалежність, балтійські країни доєдналися до НАТО. путінська агресія в Україні змушує союзників готувати оборону ефективніше.

“Сьогодні ми бачимо насамперед згуртованість НАТО. Я б сказав, ми маємо можливість побачити, як наші сили єднаються для спільної місії ‒ бути готовими захищати територію альянсу та держав-членів. Литовці почуваються захищеними, тому що сили блоку перебувають на нашій землі”, ‒ зазначив міністр оборони Литви Вальдемарас Рупшис.

Німецькі “Леопарди” та бельгійські “Піраньї” демонструють бойові маневри у складній місцевості. Взаємодія важкої бронетехніки та озброєної піхоти засвідчує бойовий дух Північноатлантичного альянсу та готовність захищати власну територію.

“Навчання “Залізний вовк” показує нашу боєздатність. Ми демонструємо, що ми здатні стримувати ворога, проте, якщо стримування провалиться, ми готові боронити литовський народ та східний фланг НАТО разом із нашими союзниками по альянсу”, ‒ запевнив командувач бойової групи НАТО у Литві Марко Молбекер.

Раніше НАТО відмовилося розмістити постійну військову базу в одній із балтійських країн. Саме тому основна бойова техніка надійшла з Німеччини. Альянс посилив взаємодію з трьома республіками після незаконної анексії росією Криму. Після 24 лютого погодився розширити і власну місію в Балтиці. Міцні сили НАТО поблизу російських кордонів ‒ це одвічний страх путіна. Нині російський диктатор отримав те, чого намагався уникнути. Блок єдиний, згуртований та готовий у разі агресії нищити незваних російських окупантів. Спільні військові навчання ‒ це лише перший відгомін поминального дзвону по путінській росії.

Антон Кучеренко, “5 канал”

Читайте також: “Бункерний дід” визвірився на Камчатці: рф провела навчання із завдання масованого ядерного удару

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *