Замість ряси пожежне вбрання: на Рівненщині монахи сформували добровільну пожежну команду (Відео)

На території монастиря облаштували гараж для спецтехніки і вже готові надавати допомогу жителям громади

Замість ряси – пожежне вбрання. На Рівненщині монахи сформували добровільну пожежну команду. Ченці вчаться керувати спецавтомобілем, гасити полум’я і бути оперативними. На території монастиря, поруч із келіями, облаштували гараж для спецтехніки і вже готові надавати допомогу жителям громади. Про незвичне перевтілення священнослужителів – у матеріалі журналістів “5 каналу”.

Архімандрит Онуфрій іде на ранкову службу до храму. Вже сім років він є настоятелем Гурбинського чоловічого монастиря.

Разом з ігуменом Лукою у церкві правлять ранкову службу за Україну. Моляться за військових, перемогу та український народ.

Архімандрит Онуфрій та благочинний Лука стали членами пожежної команди. Проходять навчання по кілька годин на день. Теорію вже вивчили, тепер усе відпрацьовують на практиці.

Разом з рятувальниками оглядають пожежне авто, вже знають його будову та основні складові.

“Отаки дві мотопомпи маємо, воду можна підкачувати, перекачувати, куди нам треба”, – розповідає архімандрит Онуфрій.

Розгортати пожежні рукави та гасити вогонь не бояться. Сьогодні практикуються знов.

“Важкості у навчанні не було, вони всі вміло вправляються зі своїми задачами, усі мають відповідні категорії, всі фізично розвинені, ніяких проблем з ними не було”, – розповів начальник восьмого ДПРП ГУ ДСНС України у Рівненській області Василь Грицан.

Створити пожежну команду в цій місцевості – необхідність. Адже рятувальникам важко діставатися до віддалених сіл. Тому вирішили при монастирі мати пожежників.

“Тут є монахи постійно, цілодобово. Ми їм набрали, вони виїхали, і нам допомогли. Гаражне приміщення у них було. Ми там провели косметичний ремонт. Свій автомобіль їм надали у безоплатне корисутвання”, – каже начальник восьмого ДПРП ГУ ДСНС України у Рівненській області Василь Грицан.

Монахи практикують управляти пожежним автомобілем. За кермом Архімандрит Онуфрій почувається новачком. Везе команду гасити умовну пожежу в селі.

“І важко, і незвично, і страшно. Але, думаю, з часом ми вже будемо як справжні пожежники”, – каже архімандрит Онуфрій.

Ігумен Лука теж у складі пожежної команди. Розповідає, страху немає, але фізична підготовка потрібна.

“Наш спосіб життя не такий рухливий, як у пожежників. Тепер треба наздоганяти. Ранкова зарядка, відтискання, підтягування. Тепер себе доведеться тримати у формі”, – каже благочинний Гурбинського свято-воскресенського чоловічого монастиря ПЦУ на повстанських могилах Ігумен Лука.

У найближчому селі Мости про перевтілення монахів знають. Люди переконані, ченці допоможуть рятувальникам.

“Пожежна команда виїжджає зі Здолбунова чи з Мізоча, але їм далеко їхати. Поки приїдуть, може багато лиха статися. А тепер набагато краще. 10 хвилин і рятувальники на місце”, – каже жителька села Мости Людмила.

За сценарієм, ченці вогонь у селі погасили і вже повертаються на територію монастиря.

У складі добровільної пожежної команди, крім ченців, будуть лісівники та місцеві жителі. Обслуговуватимуть найближчі п’ять сіл, поблизу монастиря. Ченці сподіваються, що пожежі траплятимуться рідко, але за потреби готові їх ліквідовувати.

Ярослава Мовчан, Петро Говіркий, “5 канал”

Читайте також: Рятують людей на річці Дніпро: 7 маріупольських рятувальників переселилися до Черкас та влаштувалися працювати в ДСНС

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Дивіться відео за темою:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *