Застосуйте ліки Іcуса для боротьби зі своїми страхами

99% наших тривог стосуються того, що ніколи не відбудеться… Що пропонує нам Ісус?

 

Завтра буде завтра

Виявляється, що — як казала Маргарет Тетчер — 99% наших тривог стосуються того, що ніколи не відбудеться.

Тож чому майбутнє може виглядати в темних тонах? Насамперед, здається, що союзником майбутнього в цьому плані є минуле. Саме воно створює в голові уявлення про ситуації, в яких ми колись опинилися: лякає, маніпулює, перебільшує, застерігає, нагадує образи, біль і страждання… У минулого це так добре виходить, що ми часто не можемо відрізнити спогади від тривог.

Другий союзник майбутнього — це уява. Вона закодована в нас як природний захисний механізм, створює будь-які можливі сценарії і стає джерелом надлишку адреналіну. По суті, це дуже хитрий механізм. Почувши в темному лісі щораз ближчий шелест кроків, ми маємо можливість завдяки цьому вчасно зреагувати й захищатися або просто втекти.

Однак уява має свої мінуси. Вона представляє реальність не такою, як вона є, а створює альтернативні реальності, більшість із яких є просто брехнею.

 

Ліки Ісуса

Які ліки пропонує Ісус? Рецепт здається банально простим: «завтрашній день турбуватиметься сам про себе. Доволі дневі його лиха» (Мт 6,34). Немає нічого поганого в тому, щоб згадувати минуле і планувати майбутнє, але набагато ціннішим є тут і тепер.

Справжнє життя відбувається тільки в теперішньому, а ще більш справжнє — поза часом.

Тому варто час від часу посміятися зі своїх природних інстинктів і зайнятися поточними справами: відмежуватися від майбутнього і не проєктувати минулого. Жити так, немовби теперішня мить — найважливіша у житті.

Переклад CREDO за: о. Матеуш Шершень CSMA, Aleteia

Опубліковано в news Позначки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *