Застілля без хворобливих наслідків та зайвих кілограмів: як безпечно відсвяткувати Новий рік (Відео)

Медики не радять зустрічати Новий рік із келихами шампанського 

На свята можна. Багаті різдвяні столи так і зваблюють спробувати всі страви. До того ж припрошують щедрі українські господарі. Але згодом смачненька насолода стає підступною: після свят – на вагах плюс кілька кілограмів.Та це – лише вершина айсберга. Якщо на застіллях зловживати шкідливою їжею, є ризик загострення хронічних хвороб або навіть виникнення нових захворювань, кажуть лікарі. Тож як святкувати, аби неприємних сюрпризів зі здоров’ям не було – Оксана Паращак розбиралася.

“Як зима, то можна й переїсти”, – каже киянка Юлія.

“А потім дивишся в дзеркало – зайві кілограми. Тоді печально”, – каже киянка Вікторія.

Та попри це, відмовляти собі у смачненькому на новорічні свята Вікторія і Юлія не планують. Однак зайві сантиметри після застіль, за які хвилюються студентки, – це найменше, за що слід переживати, кажуть лікарі. Гастрономічні безумства можуть не лише загострити наявні хвороби, а й зашкодити внутрішнім органам, пояснюють медики. Тому перед тим, як починати святкувати, треба знати кілька правил. Сівши за стіл, покладіть собі на тарілку все, що бажаєте спробувати. Так ви зможете проконтролювати обсяг їжі.

“Якщо у вас увечері якесь застілля, святвечір, то я не раджу голодувати цілий день. Я навпаки раджу, якщо це вечеря, то в обід звичайно пообідати і все. Контролюємо цей самий баланс тарілки. Тобто половина тарілки – це вуглеводи, четвертина – це салат, і ще четвертинка – це будь-яке м’ясо, риба, морепродукти”, – пояснює дієтологиня, нутриціологиня Ольга Бризицька.

Коли готуєте святковий стіл, сковорідку краще відкласти, радять фахівці. Смажені страви не лише надто шкодять тим, хто має хронічні захворювання, а й швидше псуються. Якщо вимкнуть світло, то без холодильника відварене чи запечене м’ясо свіжим буде довше, кажуть медики. Аби без електроенергії заздалегідь приготовлене не зіпсувалося, у центрі громадського здоров’я закликають дбати про температуру, за якої зберігаєте страви.

“Якщо у вас на балконі є градусник і ви впевнені, що там температура нижче чотирьох градусів Цельсія 24 години на добу – ви можете його там зберігати. Про холодильник – він може зберігати безпечними продукти харчування до чотирьох годин, якщо його не відкривати. Якщо він закритий, у ньому температура тримається до 4-5 градусів. Якщо продукти зберігалися більше чотирьох годин, їх варто все-таки, якщо у вас є найменша підозра – викидати”, – каже завідувачка відділу організації епідемнагляду ЦГЗ МОЗ Оксана Кошалко.

“Модифікуйте страви. До прикладу, замініть майонез на домашній соус, зробіть з грецького йогурту, гірчиці та лимонного соку. Перероблені м’ясні продукти, ковбаси, сосиски замініть на запечене філе курки, попередньо його замаринуйте. Солодощі замініть на легкі фруктові, желейні десерти. Можливо, на фрукти”, – каже гастроентерологиня, дієтологиня Вікторія Солодчук.

Якщо ж ви не уявляєте святкового столу без торта чи тістечок, куштуйте їх після основних страв бодай за годину.

“Якщо ми будемо спочатку їсти солодощі, то наш організм не буде так сильно насичуватися, тобто проходить 1,5-2 години і ми знову хочемо їсти. Після того, як ми повноцінно поїмо, то ми просто не захочемо 200-300 грамів торту або тих же фруктів – вони нам просто не заходитимуть. Особливо, якщо ми з’їмо норму свого білочку, то нам не захочеться солодкого”, – пояснює дієтологиня, нутриціологиня Ольга Бризицька.

Зустрічати новий рік із келихами шампанського медики не радять. Газований алкоголь пропонують замінити на сухе вино, після якого і похмілля не буде. А перед тим, як піднімете бокали – обов’язково перекусіть.

“Коли ми запиваємо алкоголь, то ми швидше стаємо сп’янілі. А якщо ми алкоголь запиваємо якимись соками, або кока-колами чи іншими газованими напоями, то ми пришвидшуємо гірший вплив на слизову шлунка.Тому просто в період того, коли ми п’ємо алкоголь, періодично пити воду”, – розповідає гастроентерологиня, алергологиня Тетяна Кривенко.

Якщо переїли, щоб почуватися краще, прогуляйтеся на свіжому повітрі. А ось від звичних ранкових пробіжок чи тренувань у залі на свята треба відмовитись: після застіль ваш організм потребує відпочинку

Оксана Паращак, Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: Як у Києві працюватимуть метро та наземний транспорт на Новий рік – у КМДА розповіли

Нагадаємо, у Києві не скасовуватимуть комендантську годину на час святкування Нового року, жодних масових великих заходів у місті не буде.

Читайте також: ялинку у воєнному стилі облаштували у Миколаєві.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Біля ялинки 2023-й не зустрічатимуть? Чи хочуть українці новорічного дерева в Києві

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *