За “порєбріком” істерика: чорноморський флот рф потопимо, Антонівський міст уже в дірках, чи буде наступним Кримський – хроніка 146 дня війни (Відео)

Якщо буде треба – зберемо навіть більш як мільйон захисників

“Ми потопимо чорноморський флот росії”. Вже без жодних натяків заступник українського міністра оборони Володимир Гаврилов дав інтерв’ю британському The Times. Наголосив, що Україна отримує протикорабельні ракети і вже відпрацювала дії під час визволення острова Зміїний. Тож рано чи пізно вслід за “Москвою” настане час і для інших російських корит іти на постійне підводне базування. В Міноборони нагадали ворогу, що будь-яка ціль на території українського Криму – легальна для ЗСУ. Тож якщо росія хоче продовжити існувати як країна, їй варто замислитися і хутко забиратися з тимчасово окупованого півострова.

Кілька днів тому забутий усіма російський президентозамінник дмитро медведєв уже надував щоки і обіцяв українцям “судний день”, якщо ми почнемо атакувати “русскіх” у Криму. І, вочевидь, щоби налякати самих же росіян, сьогодні Кремль вирішив продемонструвати надзвуковий ядерний бомбардувальник Ту-160. Утім, чомусь над Кримом його підняти було боязко. Тож літак “судного дня” баражував десь над Арктикою. Там, де його точно не зможе дістати наша ППО.

А от об’єкти загарбників, які вони досі безтямно тримають на відстані ракетного пострілу – ЗСУ щодня вражають дедалі більше. Сьогодні пристрілялися по Антонівському мосту поблизу Херсону. Окупанти підняли чергову істерику в соцмережах. Буцімто Україна вже отримала далекобійні ракети для HIMARS та М27, які б’ють на 300 кілометрів. Але коли це станеться, то ЗСУ, вочевидь, почнуть не з Антонівського мосту, а з Кримського. І ситуація з дірками у переправі на шляху очікуваної втечі з Херсонщині, яку колаборанти нині називають контрольованою – такою перестане бути надзвичайно швидко.

І якщо буде треба – зберемо навіть більш як мільйон захисників. У цьому впевнені учасники навчань тероборони під Києвом. Кілька місяців тому бучанські ліси були свідками російських звірств, а тепер добровольчі групи ТРО відпрацьовують тут якнайшвидшу ліквідацію всіх непроханих гостей “з-за порєбріка”. І хоча на ретельне злагодження потрібно більше часу – в умовах повномасштабної війни всі тренування відбуваються значно оперативніше.

“За великим рахунком на нормальне навчання треба від 2 до 3 місяців. Але в нас немає часу, тому ми, вважайте, зменшили, щоби група була готова за 4 тижні”, – каже військовослужбовець ТРО ЗСУ Андрій Дзюба.

Військовослужбовець ЗСУ Тарас Шаправський зауважив: “Якраз добровольці, які є, починаючи від тих осіб, які взагалі без бойового досвіду, навіть і ті ветерани – поліції чи ветерани ЗСУ – вони беруть свою стару форму, вони беруть до рук зброю, і вони йдуть захищати свою громаду, свою область, свою батьківщину. Тому потреба буде – навіть і більше мільйона буде бійців”.

Наших мотивованих захисників щодня більшає, а дезорієнтованих мародерів із триколорами на шевронах – так само меншає. За минулу добу ще сотня ворогів поповнили загони від’ємної боєздатності. Спалено ще чотири танки, шість бойових броньованих машин, ще дві російські артилерійські системи та чотирнадцять одиниць автомобільної техніки. Підбито три ворожих безпілотники та ще одну крилату ракету. Але вони досі долітають до мирних українців. Одна людина загинула, ще шість поранених. Зранку росія вдарила з повітря по Краматорську. В обласній військовій адміністрації повідомляють – попередньо ворог використав авіаційну крилату ракету Р-37. Пошкодив із десяток багатоповерхівок у центрі міста. І знову свідомо цілив саме туди, де перебували лише цивільні.

На Одещині вночі загарбники цілили у “військовий склад”, але, як завжди, у росіян цим складом виявилися житлові будинки. У ніч проти вівторка ворог бив ракетами по Одещині. Один із семи “Калібрів” вдалося збити, решта влучили в Одеському районі. Постраждало 6 людей, серед них дитина.

“У мене троє діток, чоловік і я. Прозвучала сирена, ми пішли поміж стінами, дітей я забрала. Пішли сіли, сиділи. Одна ракета ударила, друга. Я думаю, дитина почала плакати, що страшно – я пішла закривати вікно, і я за цим вікном бачу, що ракета летить, і я ось так, як тримала – я улетіла. Вікно закривати, я бачу, прям летить у нас. І далі, далі я не пам’ятаю. В домі крові багато. Вся стеля, все накрило всіх. Це просто “русскій мір” – падлюки. Можна так сказати. Що вони роблять? Що вони добиваються? Чисто тварюки. Ну, по-іншому ми не можемо їх назвати ніяк”, – каже місцева жителька Христина.

В обласній військовій адміністрації повідомляють про влучання у місцевий Палац культури та школу. І кажуть, що країна-терористка може і далі тиснути на нас авіаударами. Але ніколи не досягне бажаного результату.

“Ракети типу “Калібр” росіяни використали вперше в 2015 році, тоді вони з Каспійського моря стріляли по Сирії. І відтоді росіяни вважають, що саме ракети “Калібр” є таким собі механізмом тиску. Але це агонія. Це агонія, тому що навколо ми не бачимо і ніколи не побачимо нас зломлених. Ми в тривозі, ми переживаємо, але ми не зломлені”, – наголосив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Ми не зломлені – і не кидаємо своїх. І братів наших менших також. Кількасот тварин прийняв у себе столичний прихисток для тварин “Виставковий центр”. Працювати він почав наприкінці березня. Сюди передають собак та котів, які опинилися без господарів через війну. Або ж не мають відповідного догляду. Щодня до притулку приходять і волонтери, які допомагають чотирилапим.

“Ми десь 3-4 рази на тиждень приходимо гуляти з собаками. Іноді навіть 2 рази на день. Але також до прихистку приходять і ті, хто хоче знайти собі нового вірного друга. За даними зоозахисників – через повномасштабну російську агресію тисячі тварин опинилися без помешкання чи родини. І вже півтори сотні хвостатих у цьому прихистку – знайшли собі новий дім”, – повідомила волонтерка Христина Саїрова.

Керівниця тимчасового притулку для тварин “Виставковий центр” Наталія Мазур ствердила: “Це дійсно високий рівень емпатії українців, тому що люди допомагають один одному, допомагають тваринам, люди бажають піклуватися про когось, розумієте? Люди бажають надати прихисток тваринам, які опинилися на вулицях, і мені здається – це неймовірно круто”.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: Гармата з ворожої БМП-2: бійці ТрО привезли до Музею історії Дніпра бойовий трофей – сюжет

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *