За стандартами НАТО: як запорізькі волонтери шиють підсумки та збирають аптечки для військових – сюжет (Відео)

Запитів саме на такі медикаменти від бойових підрозділів останнім часом побільшало

Одна з найнеобхідніших речей для безпеки бійців виготовляється у підвалі звичайного житлового будинку. Запорізькі волонтери самі роблять підсумки-аптечки і самі ж їх наповнюють необхідними речами. Потреби великі, бо такий захист має бути у кожного українського військовослужбовця. На волонтерському виробництві побував і журналіст “5 каналу”.

Невеличка кімната у підвалі звичайної п’ятиповерхівки. Тут і склад, і міні-цех із виготовлення підсумків-аптечок для українських військовослужбовців

“Це заклепка, яку пристібають або до броніка, або на пояс, загалом, там де зручно кріпиться аптечка”, – каже волонтер Віталій.

Волонтери власноруч шиють підсумки та встановлюють на них фурнітуру. Наступний крок – наповнення. Волонтери кажуть, роблять усе за стандартами НАТО.

“За стандартами НАТО сюди не потрібно класти нічого зайвого, саме те, що за протоколом SLC, тобто, це протокол бійця-рятувальника, це кожен боєць, якщо війна в країні. Зараз, це взагалі, мабуть, кожен”, – ствердила волонтерка Інна Чельцова.

Пані Інна за фахом хірург-отоларинголог. Але у вільний від роботи час вже 9-й рік поспіль допомагає українській армії. Навіть пройшла спеціальні курси тактичної медицини. Тож добре знає, що має бути в аптечному підсумку кожного бійця.

“По-перше – кровоспинне, кровоспинне – це турникет, обов’язково, один тут, один в аптечці, перчатки, бо це ваша безпека, кровоспинне також, йде ізраїльській бандаж, ось вони в нас є, й гомеостатичні бинти, для тампонади поранення”, – додала Інна Чельцова.

Таких волонтерських центрів у Запоріжжі працює півтора десятка. Медичне наповнення для індивідуальних аптечок отримують від благодійників або закуповують самі.

“Багато чого, ну це нам прийшло, це ми шиємо самі, це Сполучені штати, ножиці докупаємо, пластирі, ну це прийшло, декомпресійні голки докупаємо. Це коли волонтери об’єднуються”, – розповіла волонтерка.

У холодну пору року бійці почали частіше хворіти сезонними захворюваннями. Тож доукомплектовують аптечки ще й протизапальними засобами.

“Засоби від горла, особливо гарячі чаї, які швидко знімають температуру, коли в польових умовах можна випити й одразу самопочуття стає трошечки краще. Противірусні, це від грипів сезонних, які всіх нас чекають, горло. Зазвичай хлопці дуже просять ці гарячі саме чаї. Там в принципі склад такий як в пігулці, але, коли ти випив чашку чогось гарячого, в тебе й температура збивається, й зразу ефект помітніший”, – запевнила волонтерка Анастасія Домбровська.

Запитів саме на такі медикаменти від бойових підрозділів останнім часом побільшало.

“Артилерія є, Нацгвардія є, механізовані бригади, наше Запорізьке ТрО, Київська ТрО, яка зараз на Донецькому напрямку стоїть, це ті бригади, які стоять Запорізький й Донецький напрямок”, – підсумувала Анастасія Домбровська.

Волонтери збирають аптечки за благодійні кошти. Задонатити може кожен: контакти волонтерів та банківські реквізити зазначені на ютуб-сторінці “5 каналу”.

Реквізити:

Анастасія Домбровська +38067 784 8823
«Приватбанк» 5168755435738451

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, “5 канал”

Читайте також: 50 тисяч за один забіг: як відбувся забіг з метою зібрати гроші на реабілітацію військових

Дивіться також: НОВА ФАЗА ВІЙНИ: головне з візиту Зеленського до США

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *