За 3 кілометри від передової: як живуть мешканці прифронтових територій на Запоріжжі (Відео)

Світла й газу в селі немає майже від початку повномасштабного вторгнення

Ракетний удар по Запоріжжю. Вранці окупанти гатили по обласному центру. Руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Окрім цього, загарбники продовжують бити ракетними системами залпового вогню, артилерією та мінометами по населених пунктах, розташованих уздовж лінії фронту на Запорізькому напрямку. Найбільших збитків укотре завдано жителям Оріхівщини та Гуляйпільщини. Окупанти пошкодили житлові будинки, деякі з них зруйновані вщент. Із села Новоданилівка, розташованого за три кілометри від передової – репортаж журналісту “5 каналу” Дениса Розенкова.

Староста села Новоданилівка Сергій Іващишин показує місця останніх “прильотів” по населеному пункту.

“Кожного дня це п’ять шість, це однозначно, а за останній тиждень це, мабуть, штук двісті прильотів. Просто в село, у те, що їм хочеться, луплять, уже кожен клапоть села, уже нема ніде живого місця”, – розповідає староста Новоданилівки Сергій Іващишин.

Від села до передової – менше трьох кілометрів. Староста каже, останнім часом окупанти мов “із ціпка зірвалися”. Б’ють майже щогодини.

“У нас набили дуже добре. Дух, дух, дух, ось і щас ось, “Гради” пішли”, – розповідає староста Новоданилівки Сергій Іващишин.

У невеличкі села потужні ракети від ворога не прилітають. Проте часто і густо б’ють по них зблизька із систем залпового вогню, артилерії та мінометів. Ігор, місцевий фермер, показує залишки свого господарства.

“Двадцять років будував, і за секунду розбило. Шиферу шкода верхнього, йому ж вже нічого не зробиш, а він – дивись, увесь в дірках. Бач, залишилося тільки викинути”, – каже фермер Ігор.

Світла й газу в Новоданилівці немає майже від початку вторгнення. Харчі та воду завозять староста і волонтери.

Волонтерську допомогу селяни розбирають за лічені хвилини. І намагаються якнайшвидше піти з відкритої місцевості. Якщо ворог бачить скупчення людей, одразу стріляє.

Але бояться селяни не лише ворога, а й холодів, що насуваються. Гроші для придбання вугілля або брикетів місцевим обіцяв Червоний Хрест. Та поки що фінансування немає. Заготовляти дрова по лісосмугах – небезпечно. Тож поки збираються топити деревами, які ростуть у селі.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запорізька область, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, рашисти “Іскандерами” та касетними снарядами вдарили по Запоріжжю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *