Здатні збивати балістичні цілі: як новий пакет військової допомоги для ЗСУ допоможе нищити ворога – сюжет (Відео)

Але без західних танків, кажуть контрнаступ малоймовірний

Восьме засідання “Рамштайну” потішило значною кількість бронетехніки та артилерії разом із боєприпасами до цих комплексів. Попри те, що рішення про постачання танків Leopard зависло у повітрі, українська делегація вийшла із засідання задоволеною. Міністр оборони зазначив, що не про всю допомогу оголошували публічно.

Восьма зустріч у форматі “Рамштайн” продемонструвала неабияку підтримку від партнерів зброєю. Ударний кулак ЗСУ підсилили броньованою технікою, артилерійськими установками, однак поки що без німецьких танків.

“Танків ми не дочекалися, але отримали велику кількість броньованої техніки”, – сказав аналітик міжнародної розвідувальної спільности “InformNapalm” Антон Павлушко.

І за її кількістю ця допомога перевершує попередні пакети “Рамштайну”. Найбільше броньовиків отримаємо від Сполучених Штатів: це бронетранспортери Stryker та машини піхоти Bradley.

“Якщо брати їх січневий пакет, який був оголошений на початку цього року та вже перед “Рамштайном”, то мова йде про 109 бойових машин піхоти Bradley. І це якраз от те, що дозволяє сформувати основи нової бригади або повністю переозброїти іншу. І що таке Bradley як таке? Це головна машина піхоти армії США”, – зауважив головний редактор військового порталу Defense Express Олег Катков.

БМП та гаубиці пообіцяли чимало із 50 країн. Західні системи, значно досконаліші, аніж російські, дозволять ефективно відпрацьовувати на полі бою. Та ще й із міцною бронею проти ворожого вогню.

“Як і Bradley, так і СV-90, у них захист від 30-міліметрових гармат, а це основний калібр радянських БМП. Тобто, вони створені, щоби знищувати техніку противника на більших дальностях. Завдяки тепловізійним приладам виявляти його на більшій дистанції, вести вогонь з безпечної відстані і при цьому, витримувати обстріл з боку противника”, – додав Олег Катков.

Окрім сухопутної техніки, новинки надійдуть і Повітряним Силам. Литва та Латвія надішлють Україні чотири гелікоптери: Мі-8 та Мі-17. Захист неба підсилять системи ППО: у новому пакети комплекти NASAMS та SAMP-T. З’являться в Україні і Patriot, здатні збивати балістичні цілі. Ці системи зголосилися надати вже три країни: Нідерланди, Сполучені Штати, а також Німеччина. За нею ще й артилерійські установки Gepard та БМП Marder.

Танки Leopard – поки точка спотикання і цього звіра німці ще не наважуються відпустити в Україну. Так само і не дали дозволу зробити цей крок іншим країнам. Попри це, позитиву після зустрічі не приховує міністр оборони України і каже: не весь список допомоги партнери озвучили публічно. Про деяке озброєння для ЗСУ говорили за зачиненими дверима. І попри те, що танків Leopard немає у переліку, українські військові вчитимуться опановувати ці машини.

“Маємо прорив – це можливість для країн, які володіють танками Leopard, починати навчальні місії, курси для наших танкових екіпажів. З цього ми почнемо, а тоді будемо далі рухатися. Я маю надію, що Німеччина у спокійному режимі, з проведенням власних внутрішніх консультацій, дійде і до рішення щодо можливої передачі танків. Я оптимістично на це дивлюся. Тому що перший крок зроблено: почнемо навчальні проєкти. Навчальні програми, точніше, танкових екіпажів на Leopard-2”, – повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Утім, експерти не плекають такого оптимізму, бо без західних танків, кажуть контрнаступ малоймовірний.

“Вся техніка, її не можна вважати наступальною, бо без танків, БТР-рами наступати чи робити якийсь там прорив бойовою машиною піхоти, звісно, що неможливо. Тому подивимось, як будуть розвиватися далі події”, – пояснив військовий експерт Олексій Гетьман.

Західні танки Україна все ж отримає, бо раніше Велика Британія запропонувала свої
Челенджер-2 . Але мова про одну роту, тобто 14 одиниць.

“14 танків Challenger чи 12 танків, які, попри заборону нам обіцяла Польща, це буде достатньо, щоб сформувати одну чи дві роти. Це не є щось потужне на 2 тисяч кілометрів лінії фронту, навряд чи цією кількістю можна щось зробити потужне”, – додав Олексій Гетьман.

У новому пакеті від Лондона також БТРи, артилерійські установки і численні снаряди. Саме боєприпасів до зброї, яку нам надають і надавали раніше, побільшало за результатами останнього засідання “Рамштайн”.

“І те, що передають артилерія має величезне значення. Це означає те, що вирішено питання з боєприпасами. До цього її передавали станом на кінець літа. Після цього артилерія була поставлена на паузу, і вона була поставлена на паузу не через те, що не можна було передати гармати. Проблема була у тому, що ці гармати треба було забезпечувати боєприпасами. З огляду на все, це питання вирішено”, – підсумував Олег Катков.

Допомога безпрецедентна, однак із шаленою інтенсивністю на полі бою і великою лінією фронту, Україна потребує безперебійного постачання важкого озброєння і без зволікань. А надто, якщо незабаром планує проривний контрнаступ.

Лідія Середюк та Микола Довгий, “5 канал”

Читайте також: Є допомога, про яку не можна говорити, і прорив щодо Leopard – Резніков про підсумки Рамштайну

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: 100 сучасних танків, які можуть змінити ситуацію на полі бою в Україні – прем’єр Польщі

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *