Зеленський у визволеному Херсоні, ЗСУ йдуть далі – про 264-й день повномасштабної війни (Відео)

На Луганщині ЗСУ визволили вже 12 населених пунктів

“Ми йдемо далі. Ми готові до миру, але миру для всієї нашої країни. Це територія всієї нашої держави”. Про це заявив президент України у визволеному Херсоні. Туди Володимир Зеленський приїхав, попри артобстріли неподалік, до яких вдень вдався ворог. Зеленський зауважив – ціна деокупації міста висока. Тому говорити про те, що противник просто відійшов, не доводиться. рашисти, за словами глави держави, втекли. Тому що ЗСУ оточили ворога. Як херсонці зустрічали Зеленського, про реакцію російських пропагандистів, коли у місті налагодять зв’язок та інтернет, про можливий посилений наступ на іншому напрямку – хроніка 264-го дня великої війни в огляді журналістки “5 каналу” Ганни Рибалки.

“Ми рухаємося вперед”. Президент України приїхав до визволеного Херсону. Володимир Зеленський узяв участь в офіційній церемонії підняття державного прапора на центральній площі міста. Після цього поспілкувався з журналістами та херсонцями. І пояснив, чому під загрозою ворожих обстрілів наважився приїхати до деокупованого міста.

“Чесно? А як же херсонські арбузи? Якщо чесно, важливо бути тут. Всі ж ризикують. Військові ризикують щоденно. Журналісти ризикують. Ви ж також тут. Треба говорити тут. І підтримувати херсонців. Не тільки ми про це говоримо, а ми реально повертаємось, реально піднімаємо наш прапор”, – заявив Володимир Зеленський.

А ще в Херсоні Зеленський говорить про ціну визволення і нікчемну поразку росіян.

“Ніхто так просто нічого не віддає. Ціна цієї війни висока. Людей поранено, велика кількість загиблих. Тому відійшли чи втекли… ми вважаємо, що втекли, тому що наша армія оточила ворога, і вони були в небезпеці. Були запеклі бої, і результат – ми сьогодні на Херсонщині”, – наголосив Зеленський.

Доки у визволеному Херсоні звучить український славень, на москві засмерділо смаженим. Це бурхлива реакція росіян на приїзд Зеленського до нашого міста, яке після фейкової вистави під назвою референдум путін оголосив буцімто частиною росії.

Деокупована, але ще небезпечна. Територія Херсонщини поступово повертає собі комунікації, яких її позбавили рашисти. Поступово відновлюють електромережі, подачу води, зв’язок та інтернет. Мобільний зв’язок частково є і в самому обласному центрі. Нарешті херсонці можуть зателефонувати своїм рідним. І обійняти найдорожчих.

Днями в Херсоні обіцяють і інтернет. У військовій адміністрації нагадують – російські терористи залишили після себе багато мін та розтяжок. Тож люди мають бути дуже обережними й утримуватися від поїздок там, де ще не провели розмінування.

“Зараз проводиться розмінування об’єктів і приміщень інфраструктури. Тому я вас дуже прошу: шановні жителі, будьте дуже обережні. Не підходьте близько до адміністративних споруд”, – заявила начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова.

Під окупацією ще Каховка, Таврійськ і Нова Каховка. Новин з іншого берега Дніпра мало. У телеграм-каналах повідомляють – московитів там стає менше, вулицями пересуваються російські патрулі.

“Окупантів і колаборантів дуже поменшало на лівобережних територіях, у прибережних територіях. Це, наприклад, Нова Каховка, Каховка, Таврійськ, сусідні населені пункти. Навіть з Голої Пристані вже намагаються тікати ці всі люди”, – заявив журналіст Олег Батурін.

Про активні бойові дії на Кінбурнській косі – єдиній території сусідньої Миколаївщини, яку ще не зачистили від рашистів, повідомило ОК “Південь”. А вітчизняне Міноборони опублікувало загадкове відео з військовими Збройних сил, які пливуть у човнах.

Тим часом окупанти обстрілюють Миколаївщину, яка не здалася ворогу.

“Нас обстрілюють, власне, в більшості останнім часом ракетами типу С-300, це означає, що навіть через те, що вони сунулись за Дніпро на лівий берег, вони також матимуть можливість тим же самим радіусом атакувати місто Миколаїв”, – повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Ворог сподівається вдарити по інших напрямках. російські окупанти посилять наступ на Донеччині найближчими тижнями. Про це повідомляє Інститут вивчення війни. На Донецький напрямок прибудуть мобілізовані путіним новобранці, вважають аналітики. А ще – сили, які вивели із західної частини Херсонщини. Від обстрілів минулої ночі страждали цивільні – в Кураховому, Павлівці та Вугледарі. У Бахмуті одну людину поранено.

Вже 12 населених пунктів визволили ЗСУ на Луганщині. Наступ українських військ там відбувається непросто – окупанти перекинули в регіон значну кількість живої сили, каже голова військової адміністрації області.

“Якщо подивитися на карту та інформацію Генштабу, то вже офіційно в нас 12 населених пунктів визволено. Хтось каже “всього 12” – ми говоримо “цілих 12″, бо якийсь час область була фактично повністю під окупацією. Тому для нас кожен населений пункт – це не статистика, а колосальне натхнення та мотивація. Як для місцевого населення, так і для бійців теж”, – наголосив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

кремль відчуває дефіцит “Калібрів” та “Іскандерів”. російські війська вже не можуть дозволити собі масованих ракетних ударів по Україні, кажуть у командуванні Повітряних сил. Однак не виключають, що окупанти можуть завдати ударів під час саміту “Великої Двадцятки” – 15-16 листопада.

“Удар масований, немасований ракетний може бути здійснений будь-коли, в них на те будуть певні свої задуми. Херсон це вже прифронтове місто. Де-факто стає так. Треба здійснити його протиповітряну оборону, захист наших мешканців, тому треба посилитись уже на визволених територіях. Посилювати і нашу присутність, присутність засобів ППО. Чим повітряні сили і займаються”, – наголосив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Про дефіцит іншої техніки, а ще живої сили ворога, традиційно розповіли в Генштабі. За останню добу загальні бойові втрати противника зросли ще на пів тисячі окупантів. Країна-терористка втратила ще вісім танків, шість бойових броньованих машин, дві артилерійські системи та два безпілотники. Поменшало в росіян і автомобільної техніки – на 21 одиницю.

Ганна Рибалка, “5 канал”

Як повідомляв 5.UA, ворог продовжує підступні атаки на півдні – завдав ракетного удару неподалік Запоріжжя.

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *