ЗСУ продовжують деокуповувати територію, росія викрадає ЗАЕС – про 224-й день повномасштабної війни (Відео)

У Пентагоні деталізували, що міститься в новому пакеті допомоги від США обсягом у 625 мільйонів доларів

Визволити українські території можна ще до морозів та снігу. Принаймні, про такий план говорять наші союзники зі США. У Пентагоні водночас коротко резюмують стрімке просування ЗСУ у щоденній деокупації – як на Харківщині, так і на Донеччині та Херсонщині. І, зокрема, американські партнери згадують Херсон – як критичне для загарбників місто. З якої крадіжки вирішила почати росія, заявивши про вигадане приєднання українських територій? І який вигляд мають селища біля Лиману, які були пів року в окупації – у хроніці подій 224-го дня великої війни з росією, яку зробив журналіст “5 каналу” Олексій Пасак. 

Часу – до зими. Збройні сили мають можливість іще до кінця року визволити окуповані росією території. І наші союзники зі США радять Києву – скористатися нинішнім темпом наступу. Як повідомляє видання Financial Times – західні партнери вважають, що існують усі передумови для визволення Херсону ще в листопаді. І це має стати вирішальним випробуванням для України. Адже зими в цій частині країни м’які – і нашим захисникам буде складніше маневрувати у південній багнюці. Про помітний успіх у деокупації – говорять у Пентагоні.

“Визволення Лиману стало значним оперативним досягненням ЗСУ. Українські війська продовжують цілеспрямоване просування в Харківській області, а також далі на південь навколо Херсону. Контрнаступальні операції в Херсонській області досягли значного прогресу за останню добу, і українці продовжують визволяти населені пункти, просуваючись уперед”, – заявила заступниця помічника міністра оборони США з питань України, росії та Євразії.

Просуватися вперед легше, коли маєш залізну підтримку. У Пентагоні деталізували, що міститься в новому пакеті допомоги від США обсягом у 625 мільйонів доларів. А це, зокрема, ще чотири “Хаймарси” з ракетами до них, а також 16 гаубиць калібру 155 міліметрів і пів тисячі високоточних снарядів. Також іще 16 легких артилерійських установок. Серед іншого – тисяча боєприпасів для дистанційного протитанкового мінування, 75 тисяч артилерійських снарядів калібру 155 міліметрів, дві сотні броньовиків MaxPro і протипіхотні міни.

За минулу добу ЗСУ зняли колорадську стрічку ще з двох сотень окупантів, знищили ще 11 російських танків, 20 бойових броньованих машин, 7 артилерійських систем, 1 реактивну систему залпового вогню, одиницю спецтехніки та 18 одиниць автомобільної техніки. Підбито ще 4 ворожі безпілотники і 4 гвинтокрили.

росія досі не може визначити межі тих українських областей, які вона нібито приєднала після так званого референдуму. Утім московити напевно знають – що хочуть вкрасти у першу чергу. Новим нікчемним указом путін вирішив передати Запорізьку атомну станцію у власність тимчасової російської федерації. В українському “Енергоатомі”, водночас, заявили – технічний персонал станції, як і раніше, – погоджує всі дії з центральним офісом. А виконувачем обов’язків директора ЗАЕС став сам чільник “Енергоатому”. Працівників атомного підприємства закликав у жодному разі не співпрацювати з ворогом.

“Будемо й надалі працювати згідно з українським законодавством, в українській енергосистемі, в “Енергоатомі”. Не сумнівайтесь у цьому. Переконаний, що ваша мудрість не поступається вашій мужності. І ви не укладете жодних угод з окупантом. Не підписуйте жодних заяв та контрактів. Не робіть цього. Ні за яких умов та обставин”, – заявив президент ДП НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

Обставини, яких не обирали. Пів року в окупації були жителі Шандриголового, що на Донеччині. Бійців ЗСУ на своїх вулицях зустріли лише тиждень тому. Після перебування в селищі російських загарбників – у руїнах тепер і місцева школа, і сільрада, і приватні будинки. Без води, світла та газу – Шандриголове від травня. Люди вперше розповідають про втрачене житло і про поранених рідних.

“Дружина жива. А доньці, я ж кажу, перебило ногу “Градом”. Праву. Отут от, отак. А ця рука зламана, нога зламана і обгоріла”, – розповів мешканець Шандриголового Юрій Гречка.

Розбите житло краще, ніж розбите життя. Але і дорослим, і малим – за 6 місяців довелося звикнути спати не у власній оселі, а у підвалах. І готувати сніданки та вечері просто на вуличному вогнищі, біля понівечених, але досі рідних стін.

Олексій Пасак, “5 канал”

Нагадаємо, путін доручив передати Запорізьку атомну електростанцію нібито “під управління” росії.

Як повідомляв 5.ua, російські окупанти направляють до підрозділів, які зазнали найбільших втрат, примусово мобілізованих чоловіків з Луганська без попередньої військової підготовки.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *