“Йди за мною”: як пройшла презентація документального фільму про рятувальну операцію ЗСУ в Ізюмі – сюжет (Відео)

Подружжя цивільних заблукало у полі між населеними пунктами

Унікальну для світу рятувальну операцію здійснили бійці 93-ї механізованої бригади “Холодний Яр”. За допомогою дрона військові вивели цивільне подружжя з-під шквального обстрілу рашистів неподалік Ізюму. Український режисер Любомир Левицький дізнався про цю історію й поклав її в основу документального фільму.

Літо 2022 року. Ізюмський напрямок. Бійці бригади “Холодний Яр” ведуть запеклі бої з рашистами, які переважають у кількості та озброєнні. Командир роти з позивним “Сід” здійснює плановий обліт позицій ворога за допомогою дрона. В об’єктив потрапляє чорне авто, яке рухається з підконтрольної українським військовим території просто-таки до позицій ворога. Пізніше з’ясувалося: подружжя цивільних заблукало у полі між населеними пунктами. На лінію розмежування їх привів навігатор.

За рухом автомобіля стежать наші військові, які перебувають на відстані 6 кілометрів. А от до позиції рашистів від цього перехрестя залишається усього 100 метрів. Перелякані орки відкривають вогонь. Чоловіка, який був з кермом, тяжко поранили. Жінка залишилася неушкоджена. Наші військові зрозуміли: її треба якомога швидше виводити з вогневого пекла.

Аркуш прикріпили до дрона та спрямували його до цивільного подружжя. На той час чоловік уже втратив свідомість. Жінка, прочитавши послання, побігла за дроном. І в цей час до автомобіля, біля якого лежить непритомний цивільний, наблизилася група орків. Вони цинічно кинули його вмирати, оглянули автівку та відійшли. Після того щоразу, коли наші військові наближалися, аби забрати чоловіка, рашисти відкривали щільний вогонь. Він пролежав там до ранку. Поки не прийшов до тями. Він самотужки піднявся і рушив до позицій ЗСУ. Зробивши більше 10 складних операцій, українські медики врятували йому життя. Нині подружжя ще оговтується від пережитого і продовжує дякувати своїм рятівникам.

“Це історія про креативний підхід української армії до виконання бойових завдань”, – повідомив кінорежисер та продюсер Любомир Левицький.

Записи з відеокамери дрона потрапили до рук режисера Любомира Левицького. Каже, коли вперше їх переглянув – тілом пробігли мурахи.

“Я не вірив, що це реальні кадри. Я передивлявся їх декілька разів і пізніше я сказав: “Це буде фільм”, – додав режисер.

Тож почав шукати всіх учасників рятувальної операції. І найтяжче було зв’язатися з командиром роти “Сідом”. Бо той саме був поранений під Соледаром. Коли відійшов від операцій, спершу несерйозно сприйняв пропозицію режисера. Та на зйомку погодився.

“Вони кажуть: “Голлівуд потребує такого”, а ми посміялись та й забули, нам все одно було, ми виконуємо свою роботу”, – каже командир роти 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр”.

Вчинки, які для наших військових є буденністю, неабияк вразили друзів-кінематографістів Любомира Левицького в Голлівуді. Зараз саме шукають платформи у США, які допомогли б поширити стрічку і зібрати кошти на закупівлю дронів для ЗСУ.

В Україні ж від кінопрокату та фестивалів вирішили відмовитися. Режисер просто таки в день презентації виклав фільм українською та англійською мовами у відкритому доступі на своєму Youtube-каналі. В описі під відео містяться реквізити для донатів.

Левицький переконаний, що стрічка є потужним доказом воєнних злочинів армії рф проти цивільного населення України. А ще показує, наскільки важливо продовжувати підтримувати ЗСУ дронами. І наші воїни це підтверджують.

“Ця війна якраз показала, що для збереження життя треба максимальна кількість дронів. Мало зброї не буває. Хочеться, щоб поряд ще й авіаносець стояв. Не завадив би”, – командир 93-ї окремої механізованої бригади “Холодний Яр” Руслан Шевчук.

Юрій Пугач та Ганка Кудрявцева, “5 канал”

Читайте також: “Не можна здаватись”: як пройшов творчий вечір Ади Роговцевої та показ фільму “Вітер зі Сходу”

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: ПАЛЯНИЦЯ. Як українська жінка помстилася російським окупантам

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *