кадиров проти шойгу, дондонів накрили на Херсонщині, а окупанти шиють білі прапори: як минув 247 день повномасштабної війни (Відео)

План ЗСУ щодо примусового скорочення особового складу російських окупантів не знижує обертів

Кремлівські щури почали гризти один одного. кадиров та пригожин ‒ ватажки найбільших приватних армій путіна, й надалі публічно звинувачують генштаб в особі генерала лапіна. На їхню думку, саме він винен у втечі окупантів на Харківщині і подальших поразках росіян на Донеччині. Від російського міністерства нападу ‒ ані пари з вуст. Та вже чомусь не мовчить кадиров, але вже на іншу тему.

Чи не вперше загарбники озвучили втрати у своїх лавах. Хоча, вочевидь, навіть тут їх свідомо применшили. За версією керівника Чечні, внаслідок точкового влучання десь на Херсонщині було ліквідовано 23 кадирівців, ще близько 60 поранені. Вочевидь, кадиров підтверджує інформацію українського Генштабу, який кілька днів тому повідомляв про точкове влучання по базі тікток-воїнів у селищі Каїри. Попередньо, вбитих окупантів було близько 30, під завалами будівлі залишилася ще понад сотня. Свою дислокацію кадирівці здали самостійно: спочатку самі ж оприлюднили відео з окупованої школи і вже невдовзі записували відео геть іншого змісту.

План ЗСУ щодо примусового скорочення особового складу російських окупантів не знижує обертів. Минулої доби ще майже пів тисячі загарбників зробили останній “жест доброї волі”, також знищено ще 9 танків, 14 бойових броньованих машин, 8 артилерійських систем, одиницю спецтехніки та 10 одиниць автомобільної техніки. Підбито 1 літак, 2 гвинтокрили та 3 безпілотники.

Чому новин про іранські “Шахіди” стало менше? Можливо, тому, що за півтора місяця українські захисники збили вже понад 300 дронів. І достеменно невідомо, скільки взагалі таких безпілотників-камікадзе зміг отримати ворог. Про це повідомили в командуванні Повітряних сил.

“Чому менше почав застосовувати, а раніше кожен день? Можливо тому, що раніше були в наявності. На сьогоднішній день невідомо, скільки саме цих дронів, саме “Шахід-136″, отримала росія. Там повітряним шляхом їх перевозили чи, можливо, вже по Каспію везли. Озвучувалась цифра керівництвом держави про те, що росія замовила їх 2400, але невідомо, чи стільки є в них, і невідомо, чи спроможні вони виготовляти в такій кількості, як хоче росія”, ‒ повідомив речник командування повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Ворог намагається випросити дрони у країн-терористок, а Україна матиме власне виробництво спільно з країною-членкинею НАТО. Український завод із виробництва “Байрактарів” та інших турецьких безпілотників має запрацювати впродовж наступних 2 років. Про це повідомив Халук Байрактар ‒ голова компанії Baykar Technologies. Каже, що вже завершений архітектурний проєкт заводу. Турецькі інвестори наголошують, що й надалі хочуть використовувати українські двигуни для своїх розробок, які нині вже встановлюють на окремі моделі ударних дронів.

“Щодо турбінних двигунів, ми також закуповуємо їх в Україні, у “Мотор-Січі”, у компанії “Івченко-Прогрес”. Наша співпраця йде дуже добре. Ми оснащуємо нашу платформу “Акінчі” українськими двигунами. Безпілотний винищувач на платформі “Кізілельма” оснащений двигунами “Мотор-Січ”. Ми повністю підтримуємо війну України за її незалежність, і ми справді цінуємо боротьбу українців. Наші серця з ними. Тому ми ніколи не скасовували запланованого. Ми будуватимемо в Україні наші об’єкти, і наші плани рухаються вперед”, ‒ наголосив головний виконавчий директор Baykar Technologies Халук Байрактар.

Ворог хоче рухатися вперед, але йому не дають ЗСУ. Ситуація в Донецькій області складна, але контрольована. На Бахмутському напрямку росія використовує всю наявну артилерію і танки. Але українські захисники міцно тримають позиції довкола міста. Мінометна обслуга організовує й персональні вітання окупантам із повідомленнями, що саме ЗСУ думають про російські плани.

“Голова їхня ціль – взяти Донецьку область. Хоч щось зробить, хоч би якісь у них були масивні успіхи, показати зі своєї сторони, що вони щось можуть. Поки що їм не вдається. Тут постійно кишить ними просто. Постійно назад-вперед йдуть”, ‒ зауважив військовослужбовець ЗСУ Дмитро.

Військовослужбовець ЗСУ Олег пояснив: “Оборона. Лізуть ‒ ми відбиваємо їх. Обороняємо наші позиції”.

“Буває по-різному. Буває, і прориваються, буває, і ми стріляємо так просто, стримуємо, якщо вони десь щось копають. Так сказати, що і коли, і як ‒ тут просто неможливо. Це від обставин залежить”, ‒ запевнив військовослужбовець ЗСУ Олександр.

Для гарної артилерії ‒ вік не проблема. Бійці на Запорізькому напрямку палять окупантів зі 155-міліметрових гаубиць FH70. Західні країни поставили їх на озброєння понад 40 років тому. Тепер до них звикають й військовослужбовці ЗСУ. Розповідають, що і перехід на калібри НАТО, і бойове навчання минули непомітно.

“Гармати, вже самі маєте зрозуміти, що 79-го року, але користі вони приносять багато. Завдання виконують, цілі знищують. Ми дуже швидко до цього всього звикаємо, для нас це не проблема. Нам дають зброю ‒ ми працюємо, нам дають снаряди, буквально година-дві – з ними розібралися, відпрацюємо, взагалі не проблема”, ‒ пояснив військовослужбовець ЗСУ “Тайфун”.

Для Андрія ‒ командира артилерійського підрозділу, війна має очевидні наслідки. Адже російська навала передусім знищила його власну, рідну домівку.

“Моє село знищене, взагалі. Перший снаряд, який прилетів у моє село ‒ попав у мою хату. Перша хата одразу розкололася на дві частини, села вже немає там. Вже нікого немає”, ‒ додав “Тайфун”.

Нищити ворога ‒ це важка і щоденна праця. І золоте правило для кожного захисника ‒ відпочивати, коли є можливість, а не коли є бажання.

Ми прожили і ще проживемо, а от ворог за своє життя не так впевнений. Інакше навіщо готувати білі прапори? Які, утім, комусь з окупантів так і не знадобилися.

Олексій Пасак, “5 канал”

Читайте також: Прицільне потрапляння ЗСУ: на Сватівщині “демілітаризували” казарму окупантів – мінус 60 рашистів 

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *