“Катували та стріляли біля скроні”: що розповідають мешканці визволеної Цупівки, що на Харківщині – сюжет (Відео)

Окупанти тероризували місцевих жителів

Катували струмом, допитували, стріляли біля скроні. Мешканці Цупівки на Харківщині, за 10 км від кордону з росією, досі з жахом згадують, як у перші дні війни окупанти вдерлися до села і перетворили їхнє життя на нестерпне. Вони відрізали село від вільної України і встановили свої порядки. Місцеві кажуть, вижили лише завдяки волонтерам та місцевим активістам. Чим ризикували і як пережили окупацію, дізнавалася журналістка “5 каналу”.

Жителька Цупівки Наталя Гаць заходить на своє подвір’я і ледь його впізнає: окупанти тут усе перевернули з ніг на голову. Власниця будинку розповідає, що стіни тут дуже міцні, тому приглянулися загарбникам. Її льох вони перетворили на VIP-сховище.

“Тут стіл стояв комп’ютерний, крісло стояло, канцелярія була на столі, людина, як то кажуть, коректіровщиком працювала”, – каже мешканка села Цупівка Наталія Гаць.

Першими до Цупівки вдерлися війська так званих “л/днр”. Окопалися біля школи, там же зробили свій штаб. З часом їх змінили росгвардійці. Наталія згадує, що через обстріли у селі не було електрика. Оскільки у неї був генератор, будинок став рятівним форпостом у селі.

“Побачили, що заїхала велика машина, і прапор їхній на тому стояв. У мене паніка була страшна. Ми сказали – все, давайте швиденько закриваємо, заряджаємо, поки що не будемо телефони, бо треба зрозуміти що там. І ці люди, які були, вони набрались сміливості, і вони пішли до них усі говорити. Чого ви приїхали? Хто вас сюди звав? Ну, зрозуміло, що сразу агресія, на них автоматами”, – додала Наталія Гаць.

Частина мешканців Цупівки виїхали у перший тиждень війни. Наталія з родиною залишилися. Пекли хліб для сусідів. Намагалися вберегти спорожнілі будинки односельців. Вже за тиждень після окупації виїхати з села було неможливо – загарбники перекрили дорогу до вільної України. Їжа та медикаменти сюди потрапляли лише завдяки наполегливості і сміливості волонтерів.

“Були люди, це герої, які проїжджали мінними полями до нас, уже на нашу сторону, ми їх завантажували машину повну, і я казав – роздавайте всім, кого побачите. Але це було дуже важко робить, що людей не можна було збирати. Ми їм машину нагружали і вони ту машину два тижні роздавали по крупинках”, – ствердив Євген М’ячиков.

Окупанти тероризували місцевих жителів, особливо прискіпувалися до чоловіків. Наталія розповідає, одного дня без пояснень забрали чоловіка та двох її синів. Всіх відпустили з вимогою відзначатися щодня у штабі. А молодшого Владислава під час допиту мало не розстріляли.

“Вони запитали, коли народився ленін, за кого ти за своїх чи за нас, коли народився Бандера. І він каже, я про леніна не знав та ще й забув, за Бандеру я просто збрехав, що не знав, а за мову – він принципово говорить українською, і вони сказали “це мова нациків, за таке треба стріляти”. Він каже – я просто не міг перейти, в мене у голові не вкладалося, як це перейти, і вони тоді дістають пістолет приставляють до скроні і стріляють”, – повідомила Наталія Гаць.

Тоді вороги лякали Владислава, але йому вдалося вижити. Проте одразу після цього випадку родина вирішила тікати з села. Влад першим поїхав велосипедом, щоб розвідати дорогу.

“Він нам дорогу звільнив, і ми машиною виїхали спокійно з старшим сином і з невісткою. А його тримали у Козачій Лопані три дні, током питали, окопи копали, але придратися видно не було до чого, і його відпустили пешком з Козачої Лопані до Цупівки”, – підсумувала Наталія Гаць.

Родина возз’єдналася на початку травня. На той час уже багато односельців покинули Цупівку, хто машиною, а хто пішки лісами та полями. Сім’я Наталії додому і досі не повернулася, як і більшість односельців. Їх попередили: опалення та світла тут не буде до весни. Маленьке село Цупівка за 10 кілометрів від російського кордону, залишається спустошеним та замінованим.

Оксана Нечепоренко, Харківська область, “5 канал”

Читайте також: “Крим – як пляшка із вузькою шийкою”: генерал Кривонос прокоментував визволення півострова

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться відео за темою.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *