Керувалися досвідом США та Ізраїлю: в Україні зʼявиться уніфікована жіноча військова форма – сюжет (Відео)

На Хмельниччині відшивають уже першу партію з 200 одиниць

Штани по талії, а кітель по плечах – це мрія кожної військовослужбовиці в Україні. Адже за весь час війни для жінок уніфікованої форми досі немає. Зараз Міноборони і ще дві організації активно розпочали рух у цьому напрямку. Перші зразки жіночого однострою бачила наша журналістка “5 каналу”.

Збираєтесь на фронт – комплектуйтеся самостійно. Понад 40 тисяч жінок- військовослужбовиць вимушені підшивати під себе чоловічу форму чи замовляти у благодійних фондів спеціально підігнаний під фігуру однострій. Зараз Міністерство оборони разом із двома організаціями розробляють уніфіковану форму для жінок. Жінок на передовій така новина потішила. Бо ті, хто зараз на фронті, пригадують, що зібратися було справжнім випробуванням. На початку повномасштабного вторгнення на один із найгарячіших напрямків потрапила 37-річна мама і тепер уже захисниця Ірина.

“У мене дві пари штанів: одні – це піксель, інші – олива тактичні і, власне, ну, по-перше, обидві пари штанів стягуються на ремінь, трішки підшиваються, вони широкі в стегнах, вони широкі в талії – це прям бездонна бочка. Вони, як правило, задовгі для мене, якби ти не підбирав зріст, на мене ці штани задовгі, але це не означає, що саме забезпечення погане, це означає, що з точки зору забезпечення для чоловічої армії воно чудове”, – каже військовослужбовиця ЗСУ Ірина Клименова.

І проблема не лише зі штанами: завеликі і кітелі, та й білизну видають чоловічу. Тому зі зростанням кількості жінок у лавах ЗСУ в благодійних та громадських організаціях збільшувався запит на жіночу форму. Одна із таких – Arm Women Now, яку очолює депутатка Київради Ірина Никорак. Тепер організація – одна з тих, хто розробляє уніфіковану форму.

“Я просто написала один пост в Instagram, де приміряла велику форму, точніше – це була форма розміру S-M чоловіча і я ношу розмір S, і коли я її одягла, то я просто втопилася в ній. Після цього воно якось набуло розголосу, ми активно почали збирати донати і, звісно, я розумію, що цю роботу ми не можемо робити окремо від Міністерства оборони, нам обов’язково потрібно погоджувати з ними наші кроки, щоб набагато швидше був результат”, – наголосила засновниця соціального проєкту Arm Women Now Ірина Никорак.

Так із Міністерством оборони та громадською організацією “Безбар’єрність” почали відшивати перші зразки форми. А спонсорують тестовий період українці. Arm Women Now влаштовує аукціони, в яких можна виграти лот від зірки або просто задонатити на карту. При розробленні моделі, каже Ірина,  керувалися закордонним досвідом, зокрема США та Ізраїлю.

На Хмельниччині відшивають уже першу партію з 200 одиниць. Попередньо класичний комплект складатиметься зі штанів та кітелю.

“Ми зробили ось таку модель штанів, тут є ось такі ось резинки, але вони є і в чоловічій формі, ось у чоловічі формі. Ми передбачили додаткові фіксатори, ось талія. Ми його зробили трішки завуженим, так само, до речі, роблять кітель у формі жіночій американській, і, власне, в плечах у нас враховане плече на жіночу фізіологію від шиї до кінця плеча ось тут 15 сантиметрів”, – додала Ірина Никорак.

Далі ці 200 комплектів відправлять військовослужбовицям і збиратимуть зворотний зв’язок. Попередньо, на тестовий режим знадобиться близько місяця, тож, імовірно, восени Міноборони затвердить літню польову форму. Та є ще одна деталь – білизна.

“Вона так само зараз не затверджена, але є напрацювання безпосередньо у Міністерстві оборони, і вони планують найближчим часом цю нижню білизну затвердити”, – запевнила Ірина Никорак.

І це має бути не та, яку представили кілька років тому і з якої кепкували. Коли ж універсальну підібрати не вдасться, є ймовірність, що скористаються канадським досвідом, там жінки купують білизну самостійно, а держава компенсує витрати.

“Ми закуповуємо білизну близько 400 гривень за комплект – це вже такі середні ціни, можна знайти дешевші, якщо ми говоримо про гуртові закупівлі, або самостійну закупівлю тканин – це має бути спортивна білизна, вона має бути з натуральних тканин”, – зазначила керівниця Благодійного фонду “Рій” Діана Ільницька.

Та питання форми – це лише початок.

“Якщо говорити про спорядження. Важливо шукати підходящі плитоноски, підходящі броники. Давайте будемо чесними, в жінок є груди, в чоловіків із торсом все простіше, плити, як правило, плоскі. Мені важко носити плиту, мені важко дихати при цьому, якщо її правильно стягнути”, – наголосила військовослужбовиця ЗСУ Ірина Климентова.

Знайти плитоноску маленького розміру теж достатньо важко, адже українські виробництва орієнтовані на чоловічі розміри. Без допомоги волонтерів не обійтися.

“Ця плитоноска, для прикладу, вона є закордонною, вона не пошита в Україні, ми можемо бачити, що вона є стандартною, і закликаю виробництва виготовляти саме плитоноски і інші види спорядження по формах, по анатомії жіночої талії”, – підсумувала керівниця Благодійного фонду “Рій” Діана Ільницька.

Завдяки таким міжнародним зразкам під індивідуальні замовлення наші фабрики стали відшивати маленькі розміри. Тим часом українські захисниці мріють, що будуть укомплектовані не гірше, аніж жінки в арміях США чи Ізраїлю.

Софія Норенко, Микола Чеботарьов, “5 канал”

Читайте також: Як вибити оркам очі та що таке “трикутник смерті”: у Полтаві жінки проходять курс самооборони

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *