Києво-Могилянській академії ‒ 407 років: через війну студенти запровадили нову традицію ‒ сюжет (Відео)

30 років тому відновлена академія відчинила двері студентам

Повітряна тривога не зламає традицій. День Києво-Могилянської академії відзначили її студенти. За традицією, святкувати вони прийшли до пам’ятника одному з видатних студентів академії ‒ Григорію Сковороді. Він нині сховався за дерев’яні щити, щоби світ його не знайшов. Як святкували день Могилянки, бачила журналістка “5 каналу”.

Костюмована хода, звук барабанів ‒ це традиційний початок святкування Дня Києво-Могилянської академії. Не завадила повітряна тривога, яка завершилася за 5 хвилин до початку дійства. Понад півсотні студентів прийшли на захід. Тут були й випускники, які приїхали саме на святкування. Серед них й Дар’я. Дівчина прибула до столиці з Кропивницького. Сьогодні вона була на ходулях.

“Кількість людей плюс-мінус однакова. Тут завжди панує двіж і радість за те, що ми знову прожили цей рік, навчалися і все. Далі продовжуємо”, ‒ розповіла випускниця Національного університету “Києво-Могилянська академія” Дар’я Чеченіна.

30 років тому відновлена академія відчинила двері студентам. Від того часу могилянці щорічно мили пам’ятник Григорія Савича. Та цьогоріч так зробити неможливо. Все через мішки з піском та дерев’яні плити, які від початку повномасштабного вторгнення захищають монумент. Час плинний, Києво-Могилянська академія вічна. Тож організатори запровадили нову традицію ‒ розписували щити навколо пам’ятника. Без води та ганчірок, але з крейдою та афоризмами. Ось так цьогоріч відбувається акція “Чистий Сковорода”.

“Ми дивимося і в майбутнє, і ми пам’ятаємо наші традиції. Ми не можемо мити Сковороду і наряджати його в бонет, але ми можемо підтвердити цю традицію, яка створена нашими студентами 30 років тому. Символізує вона зв’язок поколінь, чистоту помислів”, ‒ запевнив президент Національного університету “Києво-Могилянська академія” Сергій Квіт.

За донат учасники писали вислови Григорія Савича чи побажання. Можна вкинути гроші в прозорий ящик або ж відсканувати qr-код та надіслати на картки. Це збір на допомогу могилянцям, які захищають Україну від москолоти.

“Ми вирішили викрутитися в такий спосіб, щоб одночасно допомогти нашим бійцям на фронті і, щоб дати людям отримати певні розваги. Переказуємо в фонд “Взаємодопомога НаУКМА” ‒ це фонд, який надає нашим могилянцям на фронті якусь допомогу. Зараз ми збираємо на теплі речі та на автівку”, ‒ запевнив студент, головний організатор події Станіслав Орлов.

На святкуванні встигли і в танці часів Григорія Сковороди покружляти. Та так швидко, що світ і справді не встигав ловити. Традиції збережені, студенти ‒ задоволені, а попереду ‒ перемога.

“Спудеї старої Могилянки, студентство нинішньої Могилянки ‒ це окремий народ Подолу. Ми впливаємо на характер цього району, на його економіку, інфраструктуру. Ми частина його багатоголосся. І в цьому багатоголоссі звучить нота свободи”, ‒ підсумувала керівниця культурно-мистецького Центру Національного університету “Києво-Могилянська академія” Владислава Осьмак.

Марія Марчук, Орест Пона, “5 канал”

Читайте також: 8-річний Сергій, який співом зібрав для ЗСУ понад 400 тис. грн, привітав захисників та захисниць зі святом – зворушливе відео

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *