Київ може повернутися до графіків відключення світла найближчим часом: чи буде електроенергія на Новий рік – сюжет (Відео)

У більшості областей світло вже вимикають за графіком, адже електроенергії в системі вистачає

Київ найближчим часом може повернутися до графіків відімкнення електроенергії. Про це повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко. Каже, ситуація в енергосистемі столиці стабілізується. І відключення стають більш прогнозованими. Тим часом уряд анонсує ревізії в обленерго. Перевірять постачальників світла у вісьмох областях. Інспектують, чи вимикають вони струм за графіком. Якщо розклад порушують – будуть штрафи. Загалом же українська енергетика оговтується від останніх російських атак. Урядові прогнози дуже обережні. Якщо не буде чергової хвилі ракетного терору, то новий рік українці зустрінуть зі світлом за графіком. Тобто без аварійних відімкнень. Сергій Барбу розкаже більше.

Київський пункт незламності. Столиця час од часу поринає у темінь. А тут можна підзарядити телефон чи попрацювати за ноутбуком. Утім є і зовсім несподівані ситуації.

“Ми починали робити манікюр, вимкнули світло,” – каже майстриня манікюру Єлизавета Литвинчук.

Цей пункт незламності почасти став ще й манікюрним салоном. Світло, каже майстриня, вимкнули, а роботу не встигла завершити. Закінчити працю запропонувала у пункті незламності. Клієнтка погодилася. Лампа і приладдя для манікюру – усе, що потрібно.

“Ми хочемо, щоб це місце стало місцем тяжіння цього мікрорайону. Люди знайомилися і у майбутньому допомагали один одному”, – пояснює керівник пункту незламності Андрій Єрофеєв.

Зі світлом у Києві нині ліпше. Але відключень не уникнути. Гірше може стати після нових російських атак, а ще від морозів. Бо тоді столиці потрібно буде більше струму, й обладнання може не витримати.

Навіть відносно тепла погода цими днями для Київського ботанічного саду – катастрофа. Тутешні дерева і рослини люблять тепло. Аби врятувати їх, в оранжереях палять у буржуйці. Робота, кажуть працівники, марудна.

“У нормальний час ми б таким займалися лише в люті морози”, – розповідає працівниця національного ботанічного саду ім. Гришка Валерія Лученко.

В уряді дуже обережно звітують про стан справ у енергетиці. Кажуть, ремонтні бригади працюють хутко і вміло.

“Були відновлені лінії. Вони дають зможу передавати електроенергію від підприємств, що генерують її, до споживача. Ми бачимо, що система значно краще працює. Питання лише, коли будуть удари, і які вони будуть”, – розповідає міністр енергетики України Герман Галущенко.

У більшості областей світло вже вимикають за графіком. Струму країні не бракує. Проблема в іншому – як передати його до осель українців, адже мережі побиті.

“Ремонтники працювали день і ніч. І виконали все, що потрібно для того, аби щонайшвидше Україна отримала електрику”, – доповідає президент “Енергоатому” Петро Котін.

Готуватися до найгіршого варіанту взимку закликає українців уряд. Бо російські обстріли не припиняться. Але новий рік може розпочатися і з добрих новин.

“Ми розуміємо, що росія готується продовжити атаки на українську енергосистему. Тож перебуваємо в щоденній готовності до нових масованих обстрілів. Це може статися будь-коли: сьогодні, завтра чи навіть напередодні Нового року. Хочу підкреслити: у разі відсутності обстрілів новорічні свята пройдуть без аварійних відключень”, – обіцяє прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Підготуватися ще не пізно. В асоціації ОСББ Києва дають поради мешканцям багатоповерхівок. Варто терміново купувати генератори. Якщо світла не буде, то вони допоможуть запустити систему опалення в оселях. Хоча ціни на ці прилади злетіли. До речі, міськради деяких міст готові повертати будинкам частину грошей. Слід задуматися і про сонячні панелі на будинках.

“З тим, що ми зіштовхнулися під час воєнного стану і початку опалювального сезону, звичайно, швидко зробити станцію з сонячними панелями, проєктування і все інше – воно не вийде. Тому зараз більш швидкий і ефективний спосіб – це буде генератор”, – каже голова наглядової ради асоціації “ОСББ та ЖБК” Києва Валерій Пиндик.

Намагаються росіяни спровокувати в Україні і протести. Московити думають, що без світла в домівках люди вийдуть на вулиці бунтувати проти влади. Цей задум теж провалився. Країна готова терпіти і гуртуватися. Пост киянки в соцмережі наробив шелесту. Пані Світлана написала: має газову плиту, і запросила готувати на своїй кухні тих жителів столиці, у яких удома все на електриці.

“Я собі уявила, що є маленькі діти, яким навіть не можна розігріти чаю. То мене аж серце заболіло. Нам дуже потрібно об’єднуватися в такий важкий час. Якщо буде блекаут, або не буде ні газу, ні світла, ні води, то тоді потрібно виходити на вулиці, брати всім мангали, брати гітари, діти будуть гратися, а ми будемо готувати їсти на вулиці. Хай собі там заздрять, хай хоч вдавляться!” – каже киянка Світлана Білогорцева.

Сергій Барбу, “5 канал”

Читайте також: Скільки годин тримає холодильник без електроенергії та як перевірити, чи без світла не зіпсувалась їжа

Підтримайте журналістів “5 каналу” на передовій.

Дивіться також відео за темою: Їх шукають у розбитих селах: як опікуються безпритульними тваринами у прифронтовому Краматорську

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на “5 канал” у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *